Nooit Meer Slapen

met o.a. Marinus Groothof, Night Will Fall, en Everyday Propaganda

Nooit Meer Slapen

met o.a. Marinus Groothof, Night Will Fall, en Everyday Propaganda

Na 'Sunset From A Rooftop' maakte Marinus Groothof opnieuw een film over de NAVO-bombardementen in Belgrado: 'The Sky Above Us'. Pieter van der Wielen praat met de regisseur. Verder verdiepen we ons in de lessen van het IFFR programma-onderdeel 'Everyday Propaganda' en een reconstructie van de Hitchcock-documentaire 'Night Will Fall'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Marinus Groothof: The Sky Above Us

vanaf 00:02:49

Regisseur Marinus Groothof won in 2009 een Gouden Kalf met 'Sunset From A Rooftop', zijn korte film over de NAVO-bombardementen in Belgrado. Hij had het gevoel nog niet klaar te zijn met het onderwerp en besloot er ook een lange speelfilm over te maken. 'The Sky Above Us' gaat over drie mensen die elke dag opnieuw hun levens in gevaar brengen. Niet door vreemde acties, maar omdat ze naar hun werk gaan, voor het nationale televisiestation in Belgrado. Het is een belangrijk doelwit voor NAVO-bombardementen maar de drie dwingen zichzelf door te gaan met hun gewone leven. Hoe moeten ze echter omgaan met de constant vallende bommen? Pieter van der Wielen praat met Marinus Groothof over de film 'The Sky Above Us', die op het International Film Festival Rotterdam in première is gegaan.

Night Will Fall

vanaf 01:12:08

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog lieten de Britten, Amerikanen en Russen speciaal opgeleide soldaten, uitgerust met camera’s, beelden vastleggen in de net bevrijde concentratiekampen. Producent Sidney Bernstein kreeg vervolgens van de BBC de opdracht uit de kilometers aan gruwelijk materiaal een film te smeden. Hij vroeg zijn vriend Alfred Hitchcock om mee te helpen. Echter, nog voor de film af was, werd het tonen van elk gruwelijk detail van de keiharde werkelijkheid politiek niet meer wenselijk bevonden en de film bleef op de planken liggen. Zeventig jaar na dato werd de film alsnog afgemaakt. Regisseur André Singer maakte de documentaire 'Night Will Fall' over deze hele geschiedenis. Emmie Kollau spreekt met beeldonderzoeker René Kok (NIOD) en Hitchcock-kenner en tv-criticus (NRC Handelsblad) Hans Beerekamp over de film.

Everyday Propaganda

vanaf 01:44:10

Het Internationale Filmfestival Rotterdam kent dit jaar een speciaal programma-onderdeel 'Everyday Propaganda', weer actueel dankzij tumult rondom de release van The Interview. Op datzelfde IFFR begonnen precies tien jaar geleden regisseur Rogier Klomp en schrijver Bart-Jan Kazemier hun project 'This Is Propaganda', met een film over een krankzinnige complottheorie die tot hun verbazing voor waar werd aangenomen. Hoe kijken zij, tien jaar later, aan tegen deze hernieuwde aandacht voor propaganda?

advertentie