Nooit Meer Slapen

met o.a. Sanne Wallis de Vries, Boudewijn Koole, en het geheim van Dresden

Nooit Meer Slapen

met o.a. Sanne Wallis de Vries, Boudewijn Koole, en het geheim van Dresden

Te gast in de studio is cabaretière en actrice Sanne Wallis de Vries. Pieter van der Wielen praat met haar naar aanleiding van de variétéprogramma's 'Club Sandwich' en 'Dansen op een glazen plafond'. Verder besteden we aandacht aan de verfilming van de roman 'Nooit meer slapen' en de tentoonstelling 'Het geheim van Dresden' in het Groninger Museum. Ook leest (toneel)schrijver Don Duyns een verhaal dat door de actualiteit is geïnspireerd en draagt dichter Danïel Vis een van zijn favoriete gedichten voor.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

De vele gezichten van Sanne Wallis de Vries

vanaf 00:02:42

Nadat ze in 1996 het Leids Cabaretfestival won ging het snel met de carrière van Sanne Wallis de Vries. Ze maakte verschillende solovoorstellingen en speelde in films en musicals. Bij het grote publiek is ze bekend geworden met haar improvisaties, waaronder die van Koningin Beatrix, in satirische programma’s als Kopspijkers en Koefnoen. Ze is tijdelijk gestopt met solovoorstellingen, maar duikt nu wel op in twee variétéprogramma’s. In Club Sandwich, waarin jong cabarettalent en oudgedienden elkaar afwisselen. En in Dansen op een glazen plafond, een variété met proza, poëzie, cabaret, muziek en tapdans door vrouwen, bijeengebracht door gitariste en componiste Corrie van Binsbergen. Pieter van der Wielen gaat in gesprek met cabaretière en actrice Sanne Wallis de Vries.

De verfilming van Nooit meer slapen

vanaf 01:13:54

Bijna vijftig jaar na het verschijnen wordt Nooit meer slapen, de beroemde en nog altijd veel gelezen roman van Willem Frederik Hermans, eindelijk verfilmd. Nadat eerst Hermans zelf zijn tanden stuk beet op het scenario, mislukten tal van pogingen om het boek te verfilmen. Tot regisseur Boudewijn Koole, bekend van zijn veelvuldig bekroonde speelfilm Kauwboy uit 2012, zich waagde aan het script. De erven Hermans gingen akkoord en afgelopen zomer toog Koole naar Lapland voor de opnames. Verslaggever Diederik Samwel reisde de crew achterna om een deel van de draaidagen mee te maken

Het geheim van Dresden

vanaf 01:44:33

De kunstcollecties van de keurvorsten van Saksen in Dresden behoorden in de achttiende eeuw tot de mooiste en beroemdste in Europa. Tegenwoordig vormen ze de kerncollectie van de Gemäldegalerie Alte Meister. Dat museum wordt momenteel verbouwd en daar vaart het Groninger Museum wel bij: op de tentoonstelling 'Het geheim van Dresden' zijn 99 schilderijen uit de Gemäldegalerie te zien, waaronder mythologische voorstellingen van Rembrandt en Carracci, portretten van Titiaan en Velazquez en landschappen van Claude Lorrain en Canaletto. Gijsbert van der Wal liet zich in Groningen rondleiden door conservator Ruud Schenk.