Nooit Meer Slapen

met o.a. Theu Boermans, Martine de Jong en John Engels

Nooit Meer Slapen

met o.a. Theu Boermans, Martine de Jong en John Engels

'Solness' is de nieuwe voorstelling van het Nationale Toneel. Het stuk van de Noorse toneelschrijver Henrik Ibsen gaat over een architect die liefde, gezin èn vriendschap opoffert om het hoogste te bereiken. Pieter van der Wielen spreekt met regisseur Theu Boermans. Verder onder meer een gesprek met blogger en schrijfster Martine de Jong over haar tragikomische debuutroman 'De mannen van Raan'. En met jazzdrummer John Engels halen we herinneringen op aan de muzikanten met wie hij het podium deelde: van Kid Dynamite via Ben Webster tot Chet Baker.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Theu Boermans: Solness

vanaf 00:02:39

Theu Boermans is sinds 2011 artistiek directeur van en regisseur bij het Nationale Toneel. Eerder combineerde hij deze functies bij De Trust, dat later tot De Theatercompagnie fuseerde. In de stukken die hij regisseert, is de mens voortdurend in gevecht met de systemen, structuren en instituties. De werelden die hij oproept laten eigenlijk altijd een zekere scepsis zien ten opzichte van de vrijheid van het inividu. Maar het is toch vooral te doen om de vitaliteit die de zoektocht naar zingeving oplevert. Solness is de nieuwe voorstelling die hij regisseert. Het stuk van de Noorse toneelschrijver Henrik Ibsen gaat over een architect die liefde, gezin en vriendschap opoffert om het hoogste te bereiken. Pieter van der Wielen spreekt met Theu Boermans. (Foto: Carli Hermes)

Martine de Jong: De mannen van Raan

vanaf 01:11:19

Schrijfster en blogger Martine De Jong debuteert met De mannen van Raan. Per Pennings is programmeur. Uit angst zijn lot in de handen van een ander te leggen, leeft hij zo veel mogelijk op zichzelf. Totdat hij verliefd wordt op Raan. Als een wervelwind komt ze zijn leven binnen maar hoe meer hij probeert Raan te begrijpen, hoe meer ze op afstand komt. Maarten Westerveen spreekt met Martine de Jong over moeilijke mensen en de schoonheid van logigrammen.

Jazzdrummer John Engels

vanaf 01:41:43

Op 13 mei wordt jazzdrummer John Engels 80 jaar oud, en dat viert hij met zijn uitgebreide VogelVrij tournee door het hele land. In de oefenkelder onder zijn Amsterdamse woning haalt Jan Paul de Bondt met hem herinneringen op aan de 'vogels' met wie hij het podium deelde: van Kid Dynamite via Ben Webster tot Chet Baker.