Nooit Meer Slapen

met o.a. Barry Smit, Op 't duin, en Het oudste dochter effect

Nooit Meer Slapen

met o.a. Barry Smit, Op 't duin, en Het oudste dochter effect

Barry Smit werkte jarenlang op het Binnenhof als voorlichter en tekstschrijver. Momenteel schrijft hij als scenarist voor film en televisie: onder meer voor de politieke serie 'De fractie'. Van hem verschijnt nu zijn tweede roman, 'Tahrir', waarin de hoofdpersoon – net als de auteur - door het optimisme van de Arabische Lente wordt gegrepen. Pieter van der Wielen spreekt met de schrijver. Ook spreken we met de samenstellers van de bloemlezing 'Op 't duin'. En de auteurs van 'Het oudste dochter effect' vertellen hoe veel eerstgeboren meisjes op elkaar lijken.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Barry Smit: Tahrir

vanaf 00:02:55

Barry Smit werkte jarenlang op het Binnenhof als voorlichter en tekstschrijver. Momenteel schrijft hij als scenarist voor film en televisie, voor onder meer de politieke serie De fractie. Van 2011 tot 2013 verzorgde hij een reeks campagnetrainingen voor politici en activisten van democratische partijen en bewegingen in Egypte en Tunesië. Die ervaringen heeft hij verwerkt in zijn tweede roman Tahrir, waarin de hoofdpersoon eveneens door het optimisme van de Arabische Lente wordt gegrepen. Op een steenworp afstand van het Tahrir-plein gaat hij de revolutionaire voorhoede leren hoe je politieke campagnes voert. Het is de liefde die hem dwingt keuzes te maken. Pieter van der Wielen spreekt met schrijver Barry Smit.

Het oudste dochter effect

vanaf 01:13:13

Eerstgeboren meisjes lijken verdacht veel op elkaar. Deze conclusie trekken Lisette Schuitemaker en Wies Enthoven in hun boek Het oudste dochter effect dat deze week verschijnt. Nicole Terborg spreekt met de auteurs bij één hen thuis in Amsterdam. (Foto: Eveline Renaud)

Duinlandschap in woord en beeld

vanaf 01:41:35

In het Haags Historisch Museum is een tentoonstelling te zien over het Nederlandse duinlandschap in de schilderkunst van de zeventiende eeuw tot nu. In het boek Op 't duin zijn de honderd schilderijen gecombineerd met even zoveel duingedichten. Gijsbert van der Wal spreekt met de samenstellers van deze bloemlezingen in woord en beeld én met vier hedendaagse duinenschilders.