Nooit Meer Slapen

Met o.a. Joop Donkervoort, Utrechtse studenten op Texel en het wormenhotel

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Joop Donkervoort, Utrechtse studenten op Texel en het wormenhotel

Joop Donkervoort is sportwagenbouwer en eigenaar van de autofabriek in Lelystad waar zijn ‘Donkervoort’ wagens met de hand worden gebouwd. Ze zijn ultralicht, supersnel en straatlegaal; ze kunnen op het racecircuit en mogen op de openbare weg. Aan de vooravond van de AutoRAI, waar de deuren morgen opengaan, spreekt Pieter van der Wielen met sportwagenbouwer Joop Donkervoort. Ook spreken we Judith de Leeuw over haar documentaire Bademeisters; over Utrechtste studenten die in de zomer op Texel werken.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Sportwagenbouwer Joop Donkervoort

vanaf 00:02:47

Joop Donkervoort is sportwagenbouwer en eigenaar van de autofabriek in Lelystad waar zijn ‘Donkervoort’ wagens met de hand worden gebouwd. Ze zijn ultralicht, supersnel en straatlegaal; ze kunnen op het racecircuit en mogen op de openbare weg. Volgens het Britse autoprogramma Top Gear staat het nieuwste model, de D8 GTO, in de top 10 van ‘coolste auto’s ter wereld.’ Donkervoort’s ideaal is het pure autorijden, zonder elektronische hulpmiddelen zoals stuurbekrachtiging. Zijn biografie vertelt het verhaal van de koppige ondernemer die geen compromissen sluit, vaak genoeg afgescheept werd en uiteindelijk is uitgegroeid tot autoriteit op het gebied van snelle sportwagens. Aan de vooravond van de AutoRAI, waar de deuren morgen opengaan, spreekt Pieter van der Wielen met sportwagenbouwer Joop Donkervoort.

Het wormenhotel

vanaf 01:12:00

Zes grote hotels in Amsterdam gaan hun dienstverlening uitbreiden met een wormenhotel; een anderhalf meter hoge replica van hun gebouw waarin honderden wormen dagelijks het organisch afval uit hun keukens krijgen voorgeschoteld om er compost van te maken. De replica's (een initiatief van Food Guerrilla) worden gemaakt door vormgever en acteur Tomm Velthuis. Mathijs Deen zoekt samen met initiatiefneemster Lotte Sluiter van het tijdschrift OneWorld Velthuis op in Arnhem, waar hij door een bizar toeval juist deze maanden de rol van worm speelt in een bewerking van Roald Dahls de Reuzenperzik.

Bademeisters: Utrechtse studenten op Texel

vanaf 01:44:57

Bademeisters noemen ze elkaar, de studenten die elk jaar naar Texel komen om daar als strandwachters het strand te bewaken. Documentairemaakster Judith de Leeuw, zelf geboren en getogen op Texel, volgde ze een zomer voor haar documentaire Bademeisters. Het resultaat is een observerende film over het gevoel van onoverwinnelijkheid én plichtsbesef van een groep jongens op de drempel van volwassenheid. Floortje Smit spreekt met haar.

advertentie