Nooit Meer Slapen

met o.a. Ton Koopman, Henri Matisse en etiquette bij aangekondigd overlijden

Nooit Meer Slapen

met o.a. Ton Koopman, Henri Matisse en etiquette bij aangekondigd overlijden

Zijn overvolle agenda ervaart Ton Koopman niet als een last. Sterker, voor hem is het de enige manier om honderd te worden. Pieter van der Wielen spreekt met de gevierde barokmusicus en dirigent over wat hem drijft. En we gaan langs bij het Stedelijk Museum in Amsterdam, waar een tentoonstelling is gewijd aan het werk van de Franse schilder Henri Matisse (1869-1954). En: hoe om te gaan met een aangekondigd overlijden? Nu we dat steeds vaker meemaken, lijkt er een behoefte aan een nieuwe etiquette. We gaan te rade bij onder meer arts en schrijver Ivan Wolffers.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

De geestdrift van Ton Koopman

vanaf 00:02:57

Weinig mensen zullen zo'n volle agenda hebben als barokmusicus Ton Koopman. Met zijn eigen Amsterdam Baroque Orchestra & Choir geeft hij concerten in binnen- en buitenland, hij doet gastdirigentschappen over de hele wereld, speelt solo op klavecimbel en orgel, geeft les aan het Conservatorium van Den Haag en is hoogleraar aan de Universiteit van Leiden. Tussendoor vindt hij nog tijd voor allerlei album-registraties. Hij is onlangs zeventig jaar geworden, maar zijn volle agenda ervaart Koopman niet als een last. Sterker, voor hem is het de enige manier om honderd te worden. Pieter van der Wielen spreekt met Ton Koopman over wat hem drijft.

De oase van Matisse

vanaf 01:13:08

Voor het eerst sinds zestig jaar is er in Nederland een tentoonstelling gewijd aan het werk van de Franse schilder Henri Matisse (1869-1954). Op de bovenverdieping van het Stedelijk Museum in Amsterdam zijn zijn laatste knipsels te zien, op de begane grond is zijn vroegere werk gecombineerd met de vaste collectie van het museum. Gijsbert van der Wal loopt door de zalen met conservator Bart Rutten.

Etiquette bij de aangekondigde dood

vanaf 01:41:14

Hoe om te gaan met een aangekondigd overlijden? Nu we steeds vaker meemaken dat mensen melden - in de media en in de familiekring - niet lang meer te zullen leven, lijkt er een behoefte aan een nieuwe etiquette. Anton de Goede gaat te rade bij arts en schrijver Ivan Wolffers, die regelmatig publiceert over zijn uitgezaaide prostaatkanker en bij uitvaartbegeleider Nicole Capaan, die steeds vaker meemaakt dat mensen al voor hun dood bij haar aankloppen. (Foto: Jaap van Duin)

advertentie