Nooit Meer Slapen

met o.a. Jan Hoek, muziekrobots en kunst op z'n kop

Nooit Meer Slapen

met o.a. Jan Hoek, muziekrobots en kunst op z'n kop

Het werk van Jan Hoek roept veel vragen op. Zijn volgende project wordt een serie in Zuid-Afrika, met homojongens die zich als straattravestiet manifesteren. Welke verwachtingen hebben de fotograaf en de modellen bij de fotoshoots? Pieter van der Wielen spreekt met de beeldend kunstenaar over zijn controversiële werkwijze. Ook spreken we componist en kunstenaar Godfried Raes over zijn muziekrobots en werpen we een blik op een kunstwerk dat op z'n kop hangt.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Jan Hoek's controversiële projecten

vanaf 00:02:36

Het werk van beeldend kunstenaar Jan Hoek roept veel vragen op. Hij fotografeert psychisch gestoorde daklozen in Afrika die eruitzien als koningen, een heroïneverslaafde met een modellendroom of een meisje zonder armen en benen die voortdurend gefotografeerd wil worden. Zijn volgende project wordt een serie in Zuid-Afrika, met homojongens die zich als straattravestiet manifesteren. Welke verwachtingen hebben de fotograaf en de modellen bij de fotoshoots? Welke opdrachten leggen ze zichzelf op?

Kunst op z'n kop

vanaf 01:10:42

Tijdens de Slow Art Challenge laat kunsttijdschrift Kunstbeeld mensen een uur lang naar één kunstwerk kijken in de hoop dat er meer gebeurt dan tijdens de 17 seconden die museumbezoekers gemiddeld naar een werk kijken. Kunsthistorica Sophia Zürcher ging de uitdaging aan en keek een uur naar een werk van Donald Judd in het Gemeentemuseum in Den Haag waar ze nooit iets mee had. Na een uur had ze er nog steeds niets mee, maar ontdekte ze wel iets vreemds. Hangt het werk nou op zijn kop? Emmie Kollau sprak Zürcher over het werk.

Godfried-Willem Raes' muziekrobots

vanaf 01:39:54

Sommige muzikanten noemen hem God. Componist en kunstenaar Godfried-Willem Raes is niet alleen professor in de experimentele muziek, hij bouwt ook muziekrobots voor muzikanten als Aphex Twin en Squarepusher. Maarten Westerveen zocht Raes op in zijn Logos Instituut te Gent. (Foto: Dominique Dierick)