Nooit Meer Slapen

met o.a. Anne Soldaat, Tijs Goldschmidt en terug naar de Velser Schouwburg

Nooit Meer Slapen

met o.a. Anne Soldaat, Tijs Goldschmidt en terug naar de Velser Schouwburg

Anne Soldaat speelde onder meer gitaar bij Daryll-Ann, in de band van Tim Knol en in het theater met Conny Janssen Danst en Freek de Jonge. Hij lijkt bij uitstek geschikt voor een rol op de achtergrond, maar sinds een paar jaar brengt hij met succes ook solowerk uit. Pieter van der Wielen spreekt met de zanger-gitarist n.a.v. zijn nieuwe album 'Talks Little, Kills Many'. Verder gaan we met Marc van Warmerdam naar de Velser Schouwburg, waar de filmproducent met zijn broers en zussen is opgegroeid. Ook spreken we met schrijver en bioloog Tijs Goldschmidt over stilte.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Anne Soldaat's kampvuurplaat

vanaf 00:02:20

Anne Soldaat speelde onder meer gitaar bij Daryll-Ann (in de jaren '90 Nederlands hoop op buitenlands succes), in de band van Tim Knol en in het theater met Conny Janssen Danst en Freek de Jonge. Hij lijkt bij uitstek geschikt voor een rol op de achtergrond, maar sinds een paar jaar brengt hij met succes ook solowerk uit. Hij is net vijftig jaar geworden en viert dat met een nieuw album: Talks Little, Kills Many. 'Spottend noem ik het wel m’n 'kampvuurplaat,' aldus Soldaat. 'De liedjes zijn wat meer akoestisch en wat rustiger dan men misschien van mij gewend is. Kortom, echt wat je verwacht van een man op middelbare leeftijd.' Pieter van der Wielen ontvangt zanger-gitarist (met gitaar) in de studio.

Wonen boven de schouwburg

vanaf 01:12:33

In IJmuiden staat een schouwburg met een huis erbovenop. Nu zitten daar kantoren in voor het personeel, maar vroeger woonde daar toneelmeester Peter Van Warmerdam met zijn vrouw. Hun vijf kinderen groeiden op tussen de decors en rekwisieten en konden vanuit het keukenraam zo de projectieruimte instappen. Misschien geen wonder dat oudste zoon Alex v Warmerdam een bekend filmmaker werd en hij samen met zijn broers Marc en Vincent theater ging maken. Dit jaar bestaat de Stadsschouwburg Velsen 75 jaar. Emmie Kollau onderneemt een trip down memorie lane met Marc van Warmerdam, inmiddels filmproducent en directeur van muziektheatergroep Orkater en met de huidige directeur van de schouwburg Jacob Bron.

Tijs Goldschmidt over stilte

vanaf 01:42:32

Waar is het nog stil? Wat is de mooiste stilte uit de literatuur? En waarom is de ene Orka luidruchtig terwijl de ander er het zwijgen toe doet? Naar aanleiding van de avond Let's Think About Nothing Together, komende zaterdag bij Castrum Peregrini in Amsterdam, spreekt Anton de Goede met schrijver en bioloog Tijs Goldschmidt over stilte.

advertentie