Nooit Meer Slapen

met o.a. Ellen Heijmerikx, herman de vries vanuit Venetië, en Ni Hao Holland

Nooit Meer Slapen

met o.a. Ellen Heijmerikx, herman de vries vanuit Venetië, en Ni Hao Holland

Ellen Heijmerikx groeide op in een streng religieus gezin onder de rook van de Hoogovens in IJmuiden. Haar nieuwe roman 'En nooit was iets gelogen' is gebaseerd op verhalen die ze via Spaanse gastarbeiders van de Hoogovens optekende. Pieter van der Wielen spreekt met de schrijfster. En we doen verslag vanaf de Biënnale van Venetië; een ontmoeting met beeldend kunstenaar herman de vries, die het Nederlandse paviljoen met nieuw werk heeft ingericht. Verder o.a. aandacht voor de documentaire 'Ni Hao Holland'; over de massale toestroom van Chinese toeristen in Giethoorn.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Ellen Heijmerikx: En nooit was iets gelogen

vanaf 00:02:40

Schrijfster Ellen Heijmerikx groeide op in een streng religieus gezin onder de rook van de Hoogovens in IJmuiden. Haar ouders bekeerden zich in de jaren vijftig tot de Gemeente van de Noorse Broeders. Wereldse invloeden werden uitgebannen, het dagelijks leven stond in het teken van een extreem rechtlijnige Bijbelopvatting. Na haar twintigste keerde Heijmerikx het geloof en de gemeente de rug toe. Over de complexiteit van de geloofswereld voor een jong meisje schreef ze haar eerste twee romans: Wij dansen niet en Blinde wereld. Haar nieuwe roman En nooit was iets gelogen is gebaseerd op verhalen die ze via Spaanse gastarbeiders van de Hoogovens optekende. Pieter van der Wielen spreekt met schrijfster Ellen Heijmerikx over de kracht van verhalen.

herman de vries op de Biënnale van Venetië

vanaf 01:12:24

Dit weekeinde begint de 56ste editie van de Biënnale van Venetië. De Nederlandse bijdrage komt van beeldend kunstenaar herman de vries (die zijn naam uit bescheidenheid het liefst met kleine letters schrijft). Behalve bestaande werken laat de 83-jarige de vries in het Rietveldpaviljoen ook nieuwe installaties zien. Emmie Kollau bezocht Venetië om te spreken met herman de vries.

Ni Hao Holland

vanaf 01:42:37

De Chinese toerist heeft Giethoorn ontdekt – en vice versa. Documentairemakers Ilja Kok en Willem Timmers begonnen te filmen voordat dit groots werd opgepikt door de media, toen de Giethoornaren de eerste bordjes met 'geen toegang' in het Chinees in hun tuinen zetten. Floortje Smit spreekt met regisseur Willem Timmers over de documentaire Ni Hao Holland.