Nooit Meer Slapen

met o.a. Bas Heijne, op Wijksafari in de Bijlmer en terug naar het corps

Nooit Meer Slapen

met o.a. Bas Heijne, op Wijksafari in de Bijlmer en terug naar het corps

Bas Heijne is schrijver en als columnist verbonden aan NRC Handelsblad. In de televisieserie 'De volmaakte mens' spreekt hij filosofen en wetenschappers over de vraag of technologie onze redding dan wel onze ondergang wordt. Verder gaan we op Wijksafari in de Bijlmer, met Adelheid Roosen en haar theatergroep. Bewoners van de ontruimde vluchtgarage doen mee aan de voorstelling. En met emeritus hoogleraar Meindert Fennema gaan we - na bijna 50 jaar - terug naar het Gele Kasteel van het studentencorps in Utrecht. Aanleiding is zijn nieuwe boek 'Goed fout'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Bas Heijne: De volmaakte mens

vanaf 00:02:46

Bas Heijne is schrijver en als columnist verbonden aan NRC Handelsblad. Hij is de auteur van veelbesproken essaybundels als Onredelijkheid en Moeten wij van elkaar houden?. In de televisieserie De volmaakte mens, vanaf morgen te zien op NPO2, spreekt hij filosofen en wetenschappers over de vraag of technologie onze redding dan wel onze ondergang wordt. De mens wordt immers steeds meer maakbaar. Genetische manipulatie, almaar slimmere robots en duizelingwekkende ontwikkelingen op het gebied van de informatica en nanotechnologie stellen ons in staat de menselijke natuur naar onze hand te zetten. Waar liggen de grenzen? En wie moet die vaststellen? Pieter van der Wielen spreekt met Bas Heijne.

Terug naar het Utrechtsch Studenten Corps

vanaf 01:13:33

In Goed fout, herinnering van een meeloper kijkt emeritus hoogleraar Meindert Fennema terug op zijn vormende studenten jaren bij het Utrechtsch Studenten Corps en de Communistische Partij van Nederland. Na bijna 50 jaar keert hij samen met Maarten Westerveen terug naar het Gele Kasteel van het Corps.

Wijksafari in de Bijlmer

vanaf 01:42:00

Wijksafari is een vorm van locatietheater waarbij de plaatselijke bewoners zelf meespelen en onderdeel zijn van het stuk. Na Utrecht, Slotermeer en zelfs Mexico City zoomt Wijksafari Bijlmer vooral in op de bed-bad-brood discussie. Bewoners van de ontruimde vluchtgarage doen mee aan de voorstelling. Jan Paul de Bondt gaat mee op Wijksafari in de Bijlmer, met Adelheid Roosen en haar theatergroep.