Nooit Meer Slapen

met o.a. Raymonde de Kuyper, A Love Supreme en Maarten Biesheuvel

Nooit Meer Slapen

met o.a. Raymonde de Kuyper, A Love Supreme en Maarten Biesheuvel

Samen met (haar ex) Raymond Thiry speelt Raymonde de Kuyper de lunchvoorstelling 'Happy Birthday Mammie'. Pieter van der Wielen spreekt met de actrice en theatermaakster, die landelijke bekendheid kreeg als Roos (en haar mannen). Verder gaan we op bezoek bij schrijver Maarten Biesheuvel in Leiden en het is vijftig jaar geleden dat John Coltrane's klassieker 'A Love Supreme' uitkwam. Hoe bepalend is dit album voor de jazz geweest?

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

De zoektocht van Raymonde de Kuyper

vanaf 00:02:54

Kinderen zullen haar wellicht nog kennen als de bazige Roos uit VPRO's Villa Achterwerk: Raymonde de Kuyper. Vanaf 1989 behoorde ze tot de vaste kern van theatergroep Alex d’Electrique. Verder speelde ze mee in producties van o.a. het Zuidelijk Toneel, Toneelgroep Amsterdam en Carver. Samen met (haar ex) Raymond Thiry staat ze nu in Bellevue met de lunchvoorstelling 'Happy Birthday Mammie'. Wanneer een echtpaar met bloemen hun jarige (schoon)moeder bezoekt is ‘mammie’ verdwenen. Ze besluiten te wachten en zijn zodoende veroordeeld tot elkaar. Pieter van der Wielen spreekt met actrice en theatermaakster Raymonde de Kuyper.

Op bezoek bij Maarten Biesheuvel

vanaf 01:11:21

Aanstaande zaterdag verschijnt het boek 'Brief aan vader', een keuze uit eigen werk van J.M.A. Biesheuvel. De presentatie, in het Manor Hotel  te Amsterdam, valt samen met de uitreiking van de eerste J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste Nederlandstalige korte verhalenbundel van het afgelopen jaar. Biesheuvels werk heeft binnen de literaire kritiek altijd op veel bijval kunnen rekenen. Gerrit Komrij noemde hem ooit een meester in 'absurd cynisme' en in 'surreële logica'. Vanaf 1990 liep Biesheuvels productie door manische depressiviteit ernstig terug en verdween de schrijver uit de aandacht van de literaire kritiek. Anton de Goede sprak met de inmiddels 75-jarige schrijver, en trof hem in een geestelijk zware periode.

Vijftig jaar Coltrane's A Love Supreme

vanaf 01:39:28

Volgens het blad Rolling Stone behoort het nog steeds tot de beste albums ooit: 'A Love Supreme' van John Coltrane. Die plaat is dit jaar een halve eeuw oud. Maar voor wie van jazz houdt, en zeker wie net als Coltrane saxofoon speelt, heeft dit album nooit aan glans verloren. Mathijs Deen reisde naar Terneuzen, naar jazz saxofonist Jan Menu, om te onderzoeken wat A Love Supreme voor hem betekent heeft.

advertentie