Nooit Meer Slapen

met o.a. Petra Stienen, Erbarme Dich en De kracht van kogels

Nooit Meer Slapen

met o.a. Petra Stienen, Erbarme Dich en De kracht van kogels

Arabiste en publiciste Petra Stienen tekende verhalen op van bewoners in de Roermondse wijk waar ze opgroeide. Pieter van der Wielen praat met haar over haar boek 'Terug naar de Donderberg'. Verder o.a. een gesprek met regisseur Ramón Gieling over zijn film 'Erbarme Dich' en we waren aanwezig bij 'De kracht van kogels'; een avond rond de recente schietincidenten in Amsterdam - waar onder meer historicus Herman Pleij zijn visie op de perceptie en impact van onveiligheid gaf.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Petra Stienen: Terug naar de Donderberg

vanaf 00:02:44

Petra Stienen verlaat in 1984 de Roermondse wijk de Donderberg en zet de eerste stappen richting Arabische wereld. Daar is ze meer dan tien jaar werkzaam, onder meer op de Nederlandse ambassades in Caïro en Damascus. Tegenwoordig schrijft ze onder andere voor NRC Handelsblad en de Volkskrant. Dertig jaar later keert ze terug naar de wijk van haar jeugd. Wat is er geworden van de Donderberg, waar inmiddels mensen vanuit de hele wereld hun thuis hebben gevonden? Hoe gaan bewoners, politici en media om met vragen over identiteit, migratie en participatie? In het boek 'Terug naar de Donderberg' ontmoet ze tal van bewoners met bijzondere verhalen. Pieter van der Wielen spreekt met Petra Stienen. (Foto: Jeanette Schols)

De kracht van kogels

vanaf 01:12:13

De liquidatiegolf in Amsterdam heeft nu ook het theater bereikt. Theater de Meervaart en bewonersorganisatie Eigenwijks in Amsterdam Nieuw-West kwamen met een avond rond de recente schietincidenten in de hoofdstad; De kracht van kogels, een moordwijk in beweging. Schrijvers en performers betreden het podium om de druk van de ketel te halen. Onder andere schrijver Abdelkader Benali, historicus Herman Pleij, rapper Akwasi en comedian Omar Ahaddaf waren aanwezig om de tongen in de zaal los te krijgen. Mathijs Deen doet verslag van de avond.

Erbarme Dich: verhalen over de Matthäus Passion

vanaf 01:39:09

'Erbarme Dich - Matthäus Passion Stories' is de nieuwste film van regisseur Ramón Gieling. Hierin vertellen verschillende personen wat hun relatie is met Bach's Matthäus Passion. De compositie wordt tot leven gebracht door The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands, solisten en het daklozenkoor De Straatklinkers. Nicole Terborg sprak regisseur Gieling bij hem thuis in Amsterdam.