Nooit Meer Slapen

Met o.a. Jan Vantoortelboom, de sturende kracht van taal en opera Porgy and Bess

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Jan Vantoortelboom, de sturende kracht van taal en opera Porgy and Bess

Jan Vantoortelboom brak vorig jaar door met zijn roman 'Meester Mitraillette'. Zijn nieuwe roman 'De man die haast had' vertelt het verhaal van een jongen die beschadigd raakt en hoe schuldgevoelens een leven kunnen ontwrichten. Pieter van der Wielen spreekt met de schrijver. Ook aandacht voor de opera 'Porgy & Bess', en we spreken taalkundige Ronny Boogaart over de sturende kracht van taal.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Jan Vantoortelboom: De man die haast had

vanaf 00:02:53

De Vlaamse schrijver Jan Vantoortelboom brak vorig jaar door met zijn tweede roman 'Meester Mitraillette'. Daarin beschrijft hij hoe een jongen in zijn jeugd beschadigd raakt door een noodlottige gebeurtenis en hoe schuldgevoelens een leven kunnen ontwrichten. Nu verschijnt 'De man die haast had'. Het boek gaat over Leon die als klein kind zijn oppas Elsie een val ziet maken waardoor zij zwaar gehandicapt raakt. Op latere leeftijd ontstaat er iets tussen deze twee beschadigde en zwijgende mensen: een verhouding van wederzijdse afhankelijkheid. Pieter van der Wielen sprak met de in Zeeuws-Vlaanderen wonende Jan Vantoortelboom. (Foto: Annaleen Louwes)

De sturende kracht van taal

vanaf 01:12:16

Vroeger had de trein 'vijf minuten vertraging', tegenwoordig vertrekt hij 'over vijf minuten'. Wat is het verschil? We spreken met taalkundige Ronny Boogaart die in het boekje 'Een sprinter is een stoptrein zonder wc' laat zien hoe je enkel met woorden de blik en de gedachten van je toehoorders en gesprekspartners kunt sturen. Anne Martens interviewt hem op Amsterdam Centraal, een plek waar veel voorbeelden van dit soort taal te vinden zijn.

Gershwin's opera Porgy and Bess

vanaf 01:39:22

En het is tachtig jaar geleden dat Gershwin's 'Porgy and Bess' in New York in première ging. Het muziekdrama is binnenkort met een volledig Amerikaanse cast te zien in Nederland. Deze opera heeft een bewogen geschiedenis. Nicole Terborg sprak mezzosopraan Tania Kross over de betekenis van het stuk. (Foto: Chassé theater)