Nooit Meer Slapen

met o.a. Angela Groothuizen, Dichters des Vaderlands en Nicolas Dings

Nooit Meer Slapen

met o.a. Angela Groothuizen, Dichters des Vaderlands en Nicolas Dings

Iedereen wil oud worden, maar het niet zijn. Dat is het onderwerp van 'Eeuwige jeugd', de theatervoorstelling van Angela Groothuizen die nu in reprise gaat. Pieter van der Wielen praat met de zangeres en presentatrice. Verder o.a. een ontmoeting tussen de Nederlandse en Belgische Dichter des Vaderlands. Is er een verschil in hun gedichten voor Nederland en België? En wat voegt een Dichter der Nederlanden nog toe? En we gaan op atelierbezoek bij beeldhouwer Nicolas Dings. In het Stedelijk Museum in Kampen zijn sculpturen van hem te zien.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Angela Groothuizen: Eeuwige jeugd

vanaf 00:02:49

Iedereen wil oud worden, maar het niet zijn. Dat is het onderwerp van 'Eeuwige jeugd', de theatervoorstelling van Angela Groothuizen die nu in reprise gaat. Het ideale ‘bewaarmoment’ is ze inmiddels voorbij, beseft de 55-jarige zangeres en presentatrice als ze ’s ochtends in de spiegel kijkt, maar zou het niet mooi zijn honderdtwintig te worden? In de voorstelling gaat Groothuizen samen met toetsenist Nico Brandsen op zoek naar liedjes met de eeuwige jeugd en vertelt ze over het geheim van oud worden. Pieter van der Wielen ontvangt Angela Groothuizen in de studio.

Dichters des Vaderlands

vanaf 01:12:48

Afgelopen zaterdag riep het Algemeen-Nederlands Verbond Joke van Leeuwen uit als eerste Dichter der Nederlanden, om het publiek ‘via gedichten bewust te maken van de relatie tussen Nederland en Vlaanderen’. Nederland en België hebben echter al langer een eigen Dichter des Vaderlands. Op diezelfde zaterdag ontmoetten deze twee dichters elkaar in het Rotterdamse Ro Theater. Anne Martens sprak met Anne Vegter en Charles Ducal. Hoe verwerken zij de actualiteit in hun poëzie? Is er een verschil in dichten voor Nederland en België?

De beelden van Nicolas Dings

vanaf 01:42:42

Het bekendste werk van Nicolas Dings is waarschijnlijk het drie en een halve meter hoge standbeeld van de filosoof Spinoza naast de Stopera in Amsterdam. In het Stedelijk Museum in Kampen zijn nu kleinere sculpturen van Dings te zien, waaronder een ontroerend, diepblauw beeld van Spinoza als kind. Gijsbert van der Wal ging bij Nicolas Dings op atelierbezoek.

advertentie