Nooit Meer Slapen

met o.a. Spinvis, Inherent Vice en Nick Steur

Nooit Meer Slapen

met o.a. Spinvis, Inherent Vice en Nick Steur

'Oogcontact van een eenzaamste soort', zo heet Spinvis' intieme en persoonlijke voorstelling die deze week van start gaat. Pieter van der Wielen spreekt met poppoëet Erik de Jong, de man achter het eenmansproject Spinvis. Verder o.a. een ontmoeting met regisseur Paul Thomas Anderson en acteur Joaquin Phoenix n.a.v. de film 'Inherent Vice'. En performancekunstenaar Nick Steur vertelt over 'A Piece of Time', zijn voorstelling waar een gigantisch pendulum en een aantal metronomen de hoofdrol spelen.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Spinvis in intieme setting

vanaf 00:02:41

Ruim tien jaar geleden speelde Spinvis zich in de kijker met een debuutalbum vol Nederlandstalige poëzieliedjes. Destijds leek het onmogelijk om deze ‘zolderkamervlijt’ te overtreffen, maar inmiddels weten we beter. In de afgelopen jaren was Spinvis vooral in de theaters te zien in grote producties met een uitgebreide band. Maar zijn vaak breekbare muziek en teksten lenen zich bij uitstek voor een intiem programma. Dat gebeurt nu in de theatershow 'Oogcontact van de eenzaamste soort', waarin hij samen met multi-instrumentaliste en zangeres Saartje van Camp, met wie hij vorig jaar de ‘dansopera’ Kintsukuroi maakte, zowel oud als nieuw Spinvis-materiaal speelt. Pieter van der Wielen spreekt met poppoëet Erik de Jong, de man achter het eenmansproject Spinvis.

Inherent Vice

vanaf 01:13:01

Inherent Vice is de nieuwe film van de Amerikaanse regisseur Paul Thomas Anderson. Het verhaal speelt zich af in het Los Angeles van de jaren zestig en gaat over een drugsgebruikende privédetective, gespeeld door acteur Joaquin Phoenix, die de zaak van een ontvoerd meisje moet onderzoeken. Inge ter Schure spreekt over Inherent Vice met filmjournalist Rick de Gier, die zowel Anderson als Phoenix sprak.

De performances van Nick Steur

vanaf 01:39:53

Een jongen op een podium omringd door stukken natuursteen. In opperste concentratie stapelt hij ze op tot vreemdgevormde torens. Het klinkt simpel en saai misschien, maar zijn publiek kijkt ademloos toe. Nick Steur werd bekend om dit soort performances. Ze gaan over stilte, tijd en concentratie. In zijn nieuwe voorstelling 'A Piece of Time' spelen een gigantisch pendulum en een aantal metronomen de hoofdrol. Emmie Kollau ontmoet Nick Steur op een van de meest lawaaiige plekken van Nederland: de Dam in Amsterdam.