Nooit Meer Slapen

met o.a. Peter van Straaten, Leger en Ik ben Alice

Nooit Meer Slapen

met o.a. Peter van Straaten, Leger en Ik ben Alice

Al ruim vijftig jaar is Peter van Straaten een van de meest geliefde tekenaars van Nederland. Bekend zijn o.a. zijn strip 'Vader & Zoon' en de cartoon 'Het dagelijks leven'. Pieter van der Wielen spreekt met de tekenaar, die deze week zijn 80ste verjaardag viert. Verder onder meer aandacht voor de voorstelling 'Leger', waarin de makers op zoek gaan naar wat uitgezonden militairen bezielt. En met filmmaker Sander Burger praten we over 'Ik ben Alice', zijn documentaire over een zorgrobot.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Peter van Straaten's tachtigste verjaardag

vanaf 00:02:39

Al ruim vijftig jaar is Peter van Straaten een van de meest geliefde tekenaars van Nederland. Iedereen kent zijn werk, of het nu uit de krant is of uit zijn gebundelde cartoons. De karakteristieke, wat krasserige wijze van tekenen, en de achtergrondarceringen zijn direct herkenbaar als een ‘Van Straaten’. Veel van zijn cartoons gaan over echtparenleed en andere ongemakken van het dagelijkse leven. Bekend zijn onder meer zijn strip ’Vader & Zoon’ en de cartoon ‘Het dagelijks leven’, die beiden in Het Parool verschenen. Ook met de lotgevallen van ’Agnes’, eerst in Het Parool en later in Vrij Nederland, leefden talloze lezers mee. Pieter van der Wielen spreekt met de tekenaar en schrijver, die deze week zijn 80ste verjaardag viert.

Ik ben Alice: film over zorgrobot

vanaf 01:11:10

Floortje Smit spreekt met filmmaker Sander Burger over 'Ik ben Alice'; een documentaire waarin drie oude, alleenstaande vrouwen opmerkelijk bezoek krijgen. Bij wijze van proef wordt zorgrobot Alice een tijdje in huis geplaatst; een komst die de bejaarden niet onberoerd laat.

Ro Theater's voorstelling LEGER

vanaf 01:42:28

'LEGER' is een nieuwe voorstelling van het Ro Theater. De jonge soldaat Berk keert terug van een missie waarin hij zijn kameraad verloor. Wanneer diens vader hem vraagt mee terug te gaan naar de plek des onheils komen Berk's eenzaamheid, angst en schuldgevoel tot uitbarsting. Jan Paul de Bondt spreekt met beide acteurs, Herman Gilis en Gouden Kalf-winnaar Gijs Naber, over oorlog - een 'verhevigde vorm van leven' en over het gevoel van onbegrepenheid onder veteranen.