Nooit Meer Slapen

met o.a. Willem Otterspeer, taal in de Nederlandse film en Het F-boek

Nooit Meer Slapen

met o.a. Willem Otterspeer, taal in de Nederlandse film en Het F-boek

De biografie van Willem Frederik Hermans is voltooid. Pieter van der Wielen spreekt met biograaf Willem Otterspeer, onder meer over hoe rancune zich een weg vrat in het leven van de schrijver. En we blikken vooruit op het Logos Festival met slechte dialogen en gevleugelde uitspraken uit Nederlandstalige films. Verder praten we met filosofe Simone van Saarloos over 'Het F-boek', waarin de veelstemmigheid van het feminisme wordt getoond. Wat is er al bevochten en bereikt?

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Willem Otterspeer: Hermans-biografie voltooid

vanaf 00:02:48

De afgelopen tien jaar heeft biograaf Willem Otterspeer zich door dat immense archief heen gewerkt. Wat resulteerde in 'De mislukkingskunstenaar' (2013), het eerste deel van de biografie. Hierin schetst Otterspeer de vele mislukkingen die de ambitieuze Hermans inspireerden in zijn schrijverschap. Nu verschijnt het tweede en tevens laatste deel: 'De zanger van de wrok'; hoe rancune zich een weg vreet in het leven van de schrijver. Zijn wetenschappelijke carrière lijdt schipbreuk, hij geeft vriendschappen op, en lijdt een eenzaam leven.

Taal in de Nederlandse film

vanaf 01:12:47

'Maar buurman wat doet u nu?' is een uitspraak uit Flodder die veel mensen zullen herkennen. Onder deze naam worden op het Logos festival de hoogte- en dieptepunten van de Nederlandse taal in Nederlandstalige films getoond. De kijker krijgt tal van filmfragmenten met slechte dialogen en gevleugelde uitspraken voorgeschoteld. Wat deugt er niet aan het Nederlandse taalgebruik in de film? En wat juist wel? Floortje Smit sprak met organisator Dirk van Straaten, filmmaker Dick Maas en scenariste Anne Barnhoorn.

Het F boek: feminisme in woord en beeld

vanaf 01:41:52

Feminisme. Wat bedoelen we ermee en wat kunnen we ermee? In 'Het F-boek' geven ruim vijftig auteurs, vrouwen en mannen, hun visie en tonen ze de veelstemmigheid en veelkleurigheid van het feminisme. Wat is er al bevochten en bereikt? Zijn er zaken die nog beter moeten? Een van de auteurs is Simone van Saarloos, filosofe, literatuurwetenschapper en columniste. Mathijs Deen trof haar in Amsterdam.

advertentie