Nooit Meer Slapen

met o.a. Paul Hellmann, Kester Freriks en Toendra #14

Nooit Meer Slapen

met o.a. Paul Hellmann, Kester Freriks en Toendra #14

Paul Hellmann was zeven jaar toen hij net als de rest van zijn familie moest onderduiken in de Tweede Wereldoorlog. Hierover schreef Paul Hellmann eerder het boek 'Klein kwaad'. Aan de hand van brieven en foto’s reconstrueert Paul Hellmann het leven van zijn grootmoeder Irene, resulterend in zijn nieuwste boek 'Irene mijn grootmoeder'. Hij praat erover met Pieter van der Wielen. Verder hebben we een ontmoeting met schrijver Kester Freriks n.a.v. zijn nieuwe boek 'Echo's van Indië'. En Toendra #14: 'Licht obsessief' vertelt het verhaal van Steve die diep in de put raakt, wanneer het uitgaat met Marieke. Maar waar liefdesverdriet bij de meeste mensen weer overgaat, lijkt Steve’s variant niet te genezen. Op zoek naar een medicijn begint hij alles te lezen wat er te lezen valt over de liefde.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Paul Hellmann: Irene, mijn grootmoeder

vanaf 00:02:47

Paul Hellmann was zeven jaar toen hij net als de rest van zijn familie moest onderduiken in de Tweede Wereldoorlog. Zijn vader bleek verraden te zijn en belandde via Westerbork in Sobibor, waar hij werd vermoord. Hierover schreef Paul Hellmann eerder het boek Klein kwaad. Hellmanns grootmoeder Irene Hellmann-Redlich stamde uit een rijke, geassimileerde, Weens-Joodse familie. In 1938 vluchtte ze volledig berooid via Londen naar Rotterdam: een keuze met fatale gevolgen. Aan de hand van brieven en foto’s reconstrueert Paul Hellmann haar leven, resulterend in zijn nieuwste boek Irene mijn grootmoeder. Pieter van der Wielen spreekt met de schrijver en journalist.

Kester Freriks: Echo's van Indië

vanaf 01:11:47

Op 17 augustus 1945, nu 70 jaar geleden, sprak Soekarno de Proklamasi uit, de onafhankelijkheidsverklaring van de Republik Indonesia. Er komt een eind aan het koloniale rijk van Insulinde. Aan een bamboestok wappert de rood-witte Indonesische vlag. De Proklamasi heeft het leven van vele tienduizenden mensen voorgoed veranderd. Kester Freriks ging op zoek naar de verhalen van betrokkenen en ooggetuigen - ooggetuigen van verwarrende en angstige tijden. In Echo's van Indië ontmoeten geschiedenis en persoonlijk levenslot elkaar. Mathijs Deen spreekt met Freriks over zijn boek dat nu verschenen is.

Toendra #14: Licht obsessief

vanaf 01:34:54

Als het uitgaat met Marieke, raakt Steve diep in de put. Hij drinkt om te kunnen slapen en gaat veel uit om maar niet alleen te hoeven zijn. Tot zover is zijn verhaal herkenbaar. Maar waar liefdesverdriet bij de meeste mensen weer overgaat, lijkt Steve’s variant niet te genezen. Weken, maanden, jaren gaan voorbij, waarin de pijn even intens lijkt als in het begin. Op zoek naar een medicijn begint hij alles te lezen wat er te lezen valt over de liefde. Maar dan moet het echte werk nog beginnen.

advertentie