Nooit Meer Slapen

met o.a. Guido van der Werve, Marnix de Nijs en toendra #4

Nooit Meer Slapen

met o.a. Guido van der Werve, Marnix de Nijs en toendra #4

Beeldend kunstenaar Guido van der Werve is internationaal bekend geworden met zijn (video)werken, waarin hij zelf de hoofdrol heeft. Zo liep hij voor 'Nummer acht' over een bevroren ijszee voor een ijsbreker uit, en stond hij voor 'Nummer negen' 24 uur lang op de Noordpool. Pieter van der Wielen spreekt met Guido van der Werve. Ook spreken we met Marnix de Nijs over de invloed van technologie op onze waarneming. En in 'toendra #4: verkeerde mond, verkeerde neus' horen we Ties, die op zoek is naar zijn vader, een anonieme zaaddonor.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Guido van der Werve's videowerken

vanaf 00:02:37

Beeldend kunstenaar Guido van der Werve is internationaal bekend geworden met zijn in volgorde van productie genummerde (video)werken, waarin hij zelf de hoofdrol heeft. Zo liep hij voor Nummer acht over een bevroren ijszee voor een ijsbreker uit, en stond hij voor Nummer negen 24 uur lang op de Noordpool. Terugkerende elementen in zijn oeuvre zijn thema’s als melancholie, vervreemding en zelf gecomponeerde klassieke muziek. Van der Werves werk kan worden opgevat als een aanklacht tegen het gevoelloze rationalisme van de (post)moderne tijd. Pieter van der Wielen spreekt met Guido van der Werve.

Marnix de Nijs over technologie en onze waarneming

vanaf 01:13:55

Grote apparaten die je een beetje duizelig maken. De werken van kunstenaar Marnix de Nijs zijn net kermisattracties maar hebben een serieus doel: hij wil zijn publiek laten ervaren hoe nieuwe technologieën onze waarneming beïnvloeden. Uit duizenden foto's van bekende gebouwen wereldwijd worden 3D creaties gemaakt waarin men kan navigeren. Adinda Akkermans sprak met Marnix over hoe ons beeld van de wereld bepaald wordt. Tot 20 september is zijn expositie 'Alternative Displays Displaying Alternatives' nog te zien in MU Eindhoven.

Toendra #4: Verkeerde mond, verkeerde neus

vanaf 01:41:41

Als Ties in de trein zit dan scant hij de gezichten van zijn medereizigers. Het is een tweede natuur, hij kan het niet laten. De jonge vrouw naast hem zou zomaar zijn halfzus kunnen zijn, en de oudere man achterin zijn biologische vader. Of toch niet? Ties is kind van een anonieme spermadonor en dus weet hij het nooit zeker. Maar hij blijft op zoek. Als blijkt dat de donor niet meer te traceren is, ziet hij maar één manier om dichter bij zijn vader te komen... Toendra #4: verkeerde mond, verkeerde neus is gemaakt door Bente Hamel.