Nooit Meer Slapen

I.M. Joost Zwagerman, Kristien Hemmerechts en Moving People

Nooit Meer Slapen

I.M. Joost Zwagerman, Kristien Hemmerechts en Moving People

We staan stil bij de zelfgekozen dood van schrijver, dichter en essayist Joost Zwagerman (1963-2015). En Kristien Hemmerechts is te gast. Ze publiceerde meer dan twintig romans, verhalenbundels en essays. In haar nieuwe boek 'Alles verandert', een spiegelroman van In ongenade van J.M. Coetzee, speelt seksualiteit een centrale rol. Pieter van der Wielen spreekt met de Vlaamse schrijfster. Verder gaan we met fotograaf Koos Breukel naar Kunsthal Citroën, in Amsterdam, waar hij - na het afzeggen van de geplande Escher tentoonstelling - in allerijl een overzichtstentoonstelling samenstelt. En we volgen de miniatuur-vluchtelingen, die door Humanity House op straat zijn uitgezet. We peilen de reacties op het kunstproject 'Moving People'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Kristien Hemmerechts: Alles verandert

vanaf 00:07:15

Kristien Hemmerechts is een van de meest vooraanstaande Vlaamse auteurs. Ze debuteerde in1987 met de roman Een zuil van zout en publiceerde sindsdien meer dan twintig romans, verhalenbundels en essays. Haar meest controversiële boek tot nog toe is De vrouw die de honden eten gaf, uit 2014. Deze roman vanuit het perspectief van een personage gebaseerd op Michelle Martin, de vrouw van Marc Dutroux, deed met name in België veel stof opwaaien. In haar nieuwe boek Alles verandert, een spiegelroman van In ongenade van J.M. Coetzee, speelt seksualiteit een centrale rol. Pieter van der Wielen spreekt met Kristien Hemmerechts.

Moving People: miniatuur-vluchtelingen die tot denken aanzetten

vanaf 01:09:23

Saskia Stolz verspreidt voor haar kunstproject Moving People duizenden miniatuur-vluchtelingen door de grote steden. Verslaggever Emmie Kollau peilt met haar de reacties op straat en vraagt Stolz waarom ze dit doet.

De nachtcorrespondent: in memoriam Joost Zwagerman

vanaf 01:24:22

De Nederlandse schrijver Joost Zwagerman heeft na een periode van depressies zelfmoord gepleegd in zijn woonplaats Haarlem. Dat heeft zijn uitgeverij De Arbeiderspers gisterenavond bekend gemaakt. Hij is 51 jaar geworden. Nachtcorrespondent Anton de Goede bracht een in memoriam namens de redactie van Nooit Meer Slapen.

Koos Breukel in Kunsthal Citroen

vanaf 01:41:38

Het was een grote teleurstelling voor galeriehouder Wim van Krimpen: wegens een geschil kon de geplande Escher tentoonstelling in Kunsthal Citroen niet doorgaan. Fotograaf Koos Breukel bood uitkomst. In minder dan twee weken tijd stelt hij de grootste overzichtstentoonstelling van zijn werk samen. Met een aantal van de portretten waar hij beroemd mee is geworden en met werk van oud assistenten. Inge ter Schure keek alvast naar de tentoonstelling met de fotograaf.

advertentie