Nooit Meer Slapen

Met o.a. Jelle Brandt Corstius, Hafid Bouazza en In search of...

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Jelle Brandt Corstius, Hafid Bouazza en In search of...

Jelle Brandt Corstius maakte naam met televisieseries als 'Van Moskou tot Magadan' en 'Van Bihar tot Bangalore'. Zijn reizen vormden de inspiratie voor vier boeken. In de nieuwe serie 'Grensland' onderzoekt hij welk beeld de Russen en hun buren van elkaar hebben. Ester Naomi Perquin spreekt met hem. Verder vertelt schrijver Hafid Bouazza over zijn pamflet 'De akker en de mantel'. En met schrijfster Niña Weijers bezoeken we de Grimm Galery in Amsterdam, waar een expositie duidelijk maakt hoe Bas Jan Ader en Ger van Elk elkaar hebben beïnvloed.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Jelle Brandt Corstius bezoekt de buren van Rusland

vanaf 00:02:51

Journalist Jelle Brandt Corstius is vanaf zondag 6 september met een nieuwe serie te zien bij de VPRO: 'Grensland'. In acht afleveringen reist hij door het gebied tussen Europa en Rusland en onderzoekt welk beeld de Russen en hun buren hebben van elkaar. Hij bezoekt Moldavië, Letland, Wit-Rusland, Kazachstan en Oekraïne. Hoe zijn de verhoudingen tussen het machtige Rusland en de andere ex-Sovjetrepublieken? En in hoeverre zijn er eigenlijk grenzen? Propaganda en eigen identiteit zijn belangrijke thema’s die terugkomen. Al eerder maakte Jelle Brandt Corstius belangwekkende reisprogramma’s over Rusland, de Kaukasus en India. Ester Naomi Perquin sprak met Jelle Brandt Corstius.

Hafid Bouzza schreef een pamflet over de vrouw en de Islam

vanaf 01:12:50

'Dit boek biedt geen oplossingen; het is een schorre kreet tegen onrecht en gruwelpraktijken, een treurnis met een brok in de keel.’ Zo begint Hafid Bouazza zijn pamflet 'De akker en de mantel' over vrouwen in de Islam. Bouazza schreef eerder romans als 'Paravion' en 'Meriswin' en vertaalde veel -vaak erotische- Arabische poëzie. Hij kwam op zijn zevende naar Nederland en werd met de koran opgevoed. Emmie Kollau sprak de schrijver.

Bas Jan Ader en Ger van Elk: In Search Of

vanaf 01:41:42

Van de beeldend kunstenaars Bas Jan Ader en Ger van Elk is in de Amsterdamse Grimm Galery momenteel werk te zien. Ader neemt een belangrijke plaats in in Niña Weijers' roman 'De Consequenties', waarvoor zij afgelopen week de 'Opzij Literatuurprijs 2015' ontving. In het werk van Ader en in het boek van Weijers gaat het over 'de keuze tussen verdwijnen en overleven, en het grote verlangen door een ander gezien te worden'. Anton de Goede ontmoet schrijfster Niña Weijers (1987) naar aanleiding van de expositie.