Nooit Meer Slapen

met o.a. Jean Pierre Rawie, De wereld van Emmy, en Hugo Blom

Nooit Meer Slapen

met o.a. Jean Pierre Rawie, De wereld van Emmy, en Hugo Blom

Hij wordt wel dé volksdichter van Nederland genoemd: Jean Pierre Rawie. Al ruim 35 jaar publiceert hij poëzie. Nu verschijnt 'Mijn ouders hadden één kind en een dochter', een boek waarin hij zijn bewogen leven beschrijft. Pieter van der Wielen ontvangt Rawie in de studio. Verder spreken we met fotografe Hanne van der Woude over haar foto's van het kunstenaarsechtpaar Emmy Eerdmans en Ben Joosten. En schrijver Hugo Blom vertelt over zijn debuutroman 'Een kleine moeite'; een verhaal waarin een dwarse jongeman in de vroege ontwikkeling van IT z'n kansen ziet en successen boekt.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

De reservetijd van Jean Pierre Rawie

vanaf 00:02:40

Jean Pierre Rawie wordt wel dé volksdichter van Nederland genoemd. Zijn bundels halen opvallend hoge oplagen en zijn versregels duiken met grote regelmaat op in rouwadvertenties in de krant. Al ruim 35 jaar publiceert hij poëzie. Als prozaschrijver debuteerde hij in 2013 met Vroeger was alles beter, behalve de tandarts, waarin hij zichzelf met zelfspot portretteert als o.a. ‘snobist, domineezoon, driedelige dandy en vrouwenverslinder’. Nu verschijnt van hem Mijn ouders hadden één kind en een dochter, een bundel met bespiegelingen. Pieter van der Wielen spreekt met Jean Pierre Rawie.

Een kleine moeite; het romandebuut van Hugo Blom

vanaf 01:11:53

Niet alle jongens van de generatie die begin jaren 80 volwassen werd, zaten depressief op zolderkamers te luisteren naar Joy Division en te wachten tot de bom viel. Hoofdredacteur van de VPRO-gids, Hugo Blom, trakteert de lezer in zijn eerste boek 'Een Kleine Moeite' op een verhaal waarin een dwarse jongeman in de vroege ontwikkeling van IT z'n kansen ziet en successen boekt. De wond in zijn leven, een afwezige moeder en een vader die hem in de steek liet, geeft hem de vastberadenheid en de energie om tegen de stroom in zijn eigen pad te vinden en te volgen. Gelukkig is hij niet. Succesvol wel. Mathijs Deen sprak de schrijver.

Hanne van der Woude in Huis Marseille: De wereld van Emmy

vanaf 01:42:08

Fotografe Hanne van der Woude raakte zes jaar geleden bevriend met het kunstenaarsechtpaar Emmy Eerdmans en Ben Joosten. Ze legde het leven van de ongewone, energieke tachtigers vast en bleef Emmy fotograferen nadat Ben in 2013 was overleden. In Huis Marseille in Amsterdam opent komende zaterdag de tentoonstelling 'De wereld van Emmy'. Van der Woude presenteert dan ook haar fotoboek 'Vivace'. Gijsbert van der Wal sprak met Hanne van der Woude bij Emmy thuis.