Nooit Meer Slapen

met o.a. Christophe Vekeman, Douglas Coupland en Joep van Lieshout

Nooit Meer Slapen

met o.a. Christophe Vekeman, Douglas Coupland en Joep van Lieshout

Behalve romans schrijft Christophe Vekeman poëzie, essays en theaterteksten. In zijn nieuwe roman 'Hotel Rozenstok' probeert hij een plaats op de arbeidsmarkt en in ‘het échte leven’ te verwerven, wat voor een zonderling als hij niet zeer evident is. Pieter van der Wielen spreekt met de Vlaamse schrijver. En in Berlijn zijn we bij het zojuist onthulde beeld 'The Monument'; het antwoord van kunstenaar Joep van Lieshout op het ruiterstandbeeld. Verder spreken we met de Amerikaanse schrijver Douglas Coupland over 'Generation X', het boek waarin hij dezelfde generatie beschreef als Joost Zwagerman in 'Gimmick'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Christophe Vekeman: Hotel Rozenstok

vanaf 00:02:50

Christophe Vekeman studeerde psychologie aan de Universiteit van Gent en is sinds 1999 schrijver. Behalve romans schrijft hij poëzie, essays en theaterteksten. In zijn nieuwe roman Hotel Rozenstok probeert hij een plaats op de arbeidsmarkt en in ‘het échte leven’ te verwerven, wat voor een ouder wordende zonderling als hij niet zeer evident is. Om zich te bezinnen over zijn toekomst, beslist hij af te reizen naar het Noord-Nederlandse stadje L.. Vanaf dan lijkt de grens tussen zijn fantasie en de werkelijkheid alsmaar meer te vervagen. Of is ook dát maar schijn? Pieter van der Wielen spreekt met Christophe Vekeman.

Douglas Coupland over Joost Zwagerman en zijn generatie

vanaf 01:11:22

Eind jaren 80 schreef Douglas Coupland zijn boek: 'Generation X'; een boek dat duidelijk maakte dat er na de babyboomers een nieuwe generatie was gekomen, dezelfde generatie die Joost Zwagerman beschreef in zijn boek 'Gimmick'. Eigenlijk kwam het erop neer dat Generation X los zand was, zonder kern. Toch is er onder diezelfde mensen diepe verslagenheid nu Zwagerman dood is en lijkt het alsof ze we degelijk een hechte groep vormen. Coupland was in Rotterdam om zijn tentoonstelling 'Bit Rot' te openen in het kunstcentrum Witte de With. Mathijs Deen sprak met hem over de generatie van Zwagerman, over zijn zoektocht naar samenhang en over het verlangen naar eenheid.

Het antwoord van Joep van Lieshout op het ruiterstandbeeld

vanaf 01:43:16

Of men nou braaf of beestachtig heeft geleefd, gegoten in brons en geplaatst op een even bronzen ros ziet het er allemaal indrukwekkend uit. Vanaf deze week prijkt op het voorname Museuminsel in Berlijn 'Het Monument', het antwoord van kunstenaar Joep van Lieshout op het ruiterstandbeeld. Verslaggever Maarten Westerveen reisde af naar Berlijn voor een ontmoeting met van Lieshout.

advertentie