Nooit Meer Slapen

met o.a. Marja Vuijsje, Prikkeldraad en Full Metal Cruise

Nooit Meer Slapen

met o.a. Marja Vuijsje, Prikkeldraad en Full Metal Cruise

Marja Vuijsje is schrijver van een klein, maar bejubeld oeuvre. In haar nieuwe boek 'Het rijbewijs van Nematollah' vertelt ze het verhaal van een gewone Iraanse familie. Hun lotgevallen staan centraal in deze ruim een eeuw omvattende kroniek. Maar ook de indrukwekkende geschiedenis van Iran komt voorbij. Verder spreken we met schrijver en journalist Dick Wittenberg over zijn boek 'Prikkeldraad': de invloed van dit onooglijke ijzerwaar op de wereldgeschiedenis. En we stappen aan boord van een 'metalcruise': een cruiseschip waar zo'n zestig bands en drieduizend metalfans op meevaren.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Schrijfster Marja Vuijsje over Iran, migratie en haar Joodse familiegeschiedenis

vanaf 00:02:59

Marja Vuijsje is schrijver van een klein, maar bejubeld oeuvre. Ze publiceerde onder meer de biografie van feministe Joke Smit. En in Ons kamp beschreef ze de geschiedenis van haar (Joodse) familie. In haar nieuwe boek 'Het rijbewijs van Nematollah' vertelt ze het verhaal van een gewone Iraanse familie. Een gezin dat in de jaren zestig net als miljoenen anderen naar 'Peyton Place' keek. Hun lotgevallen staan centraal in deze ruim een eeuw omvattende kroniek. Daarin komt ook de geschiedenis van Iran voorbij, met als apotheose de Iraanse Revolutie en de diaspora van talloze families. Pieter van der Wielen spreekt met Marja Vuijsje.

De invloed van prikkeldraad op de wereldgeschiedenis

vanaf 01:11:24

Prikkeldraad, het lijkt zo ouderwets, maar het wordt nog steeds met miljoenen kilometers per jaar geproduceerd. Schrijver en journalist Dick Wittenberg is geobsedeerd door prikkeldraad en beschrijft in zijn nieuwe boek hoe het gevaarlijk uitziende ijzerdraad meerdere malen een beslissende wending aan de geschiedenis gaf en nog steeds een grote rol speelt in oorlogen en bij grensbewaking. Nu dagelijks duizenden mensen Fort Europa proberen te bereiken is zijn boek over insluiting en uitsluiting hoogst actueel. Emmie Kollau spreekt met Dick Wittenberg over zijn boek 'Prikkeldraad'.

Aan boord van een cruiseschip vol metalfans

vanaf 01:40:18

Heavy Metal hoort thuis op buitenfestivals, met veel modder en stof? Niet dus: afgelopen weekend vaarde de derde 'Full Metal Cruise'. Een tiental bands en tweeduizend metalheads, op een cruiseschip van twaalf verdiepingen. Jan Paul de Bondt vaart mee om erachter te komen dat die combi prima blijkt te werken.