Nooit Meer Slapen

met o.a. André Kuipers, Een dag in ’t jaar, en Italiaanse letteren

Nooit Meer Slapen

met o.a. André Kuipers, Een dag in ’t jaar, en Italiaanse letteren

Astronaut André Kuipers draaide tijdens zijn laatste missie muziek van Holst, evenals Johan Strauss en diens 'Blaue Donau-wals', de soundtrack van Stanley Kubrick’s '2001: A Space Odyssey'. Op 30 augustus brengt Het Rotterdams Philharmonisch Orkest deze en andere stukken in het Concertgebouw in Amsterdam ten gehore. André Kuipers vertelt daarbij over zijn ruimtereizen aan de hand van foto’s en video’s. Pieter van der Wielen spreekt met hem. Ook spreken we met regisseur Margot Schaap, die samen met drie acteurs en een kleine crew in een periode van één jaar elke maand één dag filmde. De film: ‘Een dag in ’t jaar’. En met schrijver en essayist Bas Heijne over Italiaanse literatuur.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Astronaut André Kuipers over zijn ruimtereizen

vanaf 00:02:31

Astronaut André Kuipers maakte twee ruimtereizen, waarvan een ruim vijf maanden duurde. Tijdens die laatste missie draaide hij muziek van Holst (op dag 141 welteverstaan, aldus het logboek), maar draaide ook Johan Strauss en diens Blaue Donau-wals, de soundtrack van Stanley Kubrick’s 2001: A Space Odyssey. Op 30 augustus brengt Het Rotterdams Philharmonisch Orkest deze en andere stukken in het Concertgebouw in Amsterdam ten gehore. André Kuipers vertelt daarbij over zijn ruimtereizen aan de hand van foto’s en video’s. Pieter van der Wielen praat vanavond met hem.

Margot Schaap: een dag in 't jaar

vanaf 01:10:16

Voor Een Dag in ’t Jaar filmden de regisseur Margot Schaap, drie acteurs en een kleine crew in een periode van één jaar elke maand één dag. Iedere maand werd twee uur later op de dag gefilmd, zodat niet alleen een dag, maar ook een heel jaar verstrijkt.​ Schaap wilde met deze afstudeerfilm een nieuwe manier van film maken onderzoeken. Nu draait de film ook in de Nederlandse bioscopen. Tjitske Mussche sprak met haar.

Bas Heijne over Alessandro Barrico en klassieke Italiaanse literatuur

vanaf 01:38:48

De Italiaanse schrijver, essayist en filosoof Alessandro Baricco is dit weekend in Nederland. Hij is bekend van zijn romans en zijn cultuur-kritische essays zoals De barbaren. Aanstaande zondag gaat essayist Bas Heijne in gesprek met hem over de naoorlogse Italiaanse literatuur; met name klassiekers als Beppe Fenoglio en Giorgio Bassani. Maarten Westerveen kijkt vooruit op de ontmoeting tussen Heijne en Baricco.

advertentie