Nooit Meer Slapen

Met o.a. Jaap Cohen, insectenhuisjes en Loes Haverkort

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Jaap Cohen, insectenhuisjes en Loes Haverkort

Historicus Jaap Cohen deed als promovendus onderzoek naar de geschiedenis van de familie van schrijver en psycholoog Eli d’Oliveira (1886-1944). Zij trachtten met eigentijdse wetenschappelijke theorieën aan te tonen dat Portugese Joden niet tot het Joodse 'ras' behoorden. Cohen's proefschrift De onontkoombare afkomst van Eli d’Oliveira is nu in boekvorm verschenen. Pieter van der Wielen spreekt met Jaap Cohen. Ook spreken we met kunstenaar Bastiaan Meijer over insectenhuisjes gebaseerd op bestaande architectuur. En actrice Loes Haverkort vertelt over haar eerste hoofdrol in een bioscoopfilm: Rendez-vous.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Jaap Cohen: De onontkoombare afkomst van Eli d’Oliveira

vanaf 00:02:50

Historicus Jaap Cohen is verbonden aan het NIOD, het Nederlands Instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies. Als promovendus deed hij onderzoek naar de geschiedenis van de Portugees-Joodse familie Jessurun d'Oliveira in Nederland, met bijzondere aandacht voor de zogenoemde 'Aktie Portugesia' tijdens de Tweede Wereldoorlog. De familie van schrijver, stenograaf en psycholoog Eli d’Oliveira (1886-1944) trachtte met eigentijdse wetenschappelijke theorieën aan te tonen dat Portugese Joden niet tot het Joodse 'ras' behoorden. Zijn proefschrift De onontkoombare afkomst van Eli d’Oliveira is nu in boekvorm verschenen. Pieter van der Wielen spreekt met Jaap Cohen.

Loes Haverkort: Rendez-vous

vanaf 01:12:08

Actrice Loes Haverkort speelt haar eerste hoofdrol in een bioscoopfilm. In de sexy thriller Rendez-vous, geregisseerd door Anotinette Beumer, is ze Simone, een vrouw die met man en kinderen naar Frankrijk verhuist. Daar valt ze als een blok voor een Franse bouwvakker. Naast de hoofdrol nam Haverkort ook de titelsong voor haar rekening. Floortje Smit praat met haar.

Bastiaan Meijer's insectenhuisjes

vanaf 01:40:30

Kunstenaar Bastiaan Meijer maakt insectenhuisjes gebaseerd op bestaande architectuur. Binnenkort opent er in Museum 't Schip in Amsterdam een tentoonstelling met insectenhuisjes in Amsterdamse School-stijl. Tjitske Mussche ging op bezoek in het atelier van de kunstenaar.