Nooit Meer Slapen

Met o.a. Hans van Manen, modemerk Nesci en de lantaarnpaal

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Hans van Manen, modemerk Nesci en de lantaarnpaal

Hans van Manen wordt dit weekend 83 jaar. Hij is nog altijd vaste choreograaf van Het Nationale Ballet. De 'Mondriaan van de dans' wordt hij genoemd, vanwege het heldere lijnenspel in zijn balletten en omdat zijn werk verschoond is van tierelantijnen en nooit sentimenteel wordt. Anton de Goede praat met Hans van Manen. Verder gaan we langs bij de dames achter de kledinglijn Nesci; vrouwelijk, modieus en bedekt. En we hebben het eerste deel van Ongesigneerd, een serie over onopvallend design; een verhaal over Nederlands straatmeubilair en de invloed daarvan op de omgeving.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hans van Manen, de Mondriaan van de dans

vanaf 00:02:57

Hans van Manen is één van de bekendste choreografen van Nederland. Hij begon als balletdanser. Eerst bij Sonia Gaskell, daarna bij Françoise Adret. In 1957 debuteerde hij als choreograaf. Vanaf 1961 werkte Van Manen afwisselend bij de twee belangrijkste dansgezelschappen: hij was mede-artistiek-directeur van het Nederlands Dans Theater en achtereenvolgens huischoreograaf van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater. Sinds 2005 is hij vaste choreograaf van Het Nationale Ballet. Dat hij de 'Mondriaan van de dans' wordt genoemd dankt Van Manen aan het heldere lijnenspel in zijn balletten en omdat zijn werk verschoond is van tierelantijnen en nooit sentimenteel wordt. Anton de Goede praat met de 83-jarige choreograaf.

Nesci: meer mode, minder bloot

vanaf 01:12:53

Kaouther Youcef, Enaam Ahmed Ali en Zineb Youcef konden geen geschikte outfits vinden in winkels, want de kleding was te strak of te bloot. Het drietal is daarom het modelabel Nesci gestart, een kledingmerk met alleen modieuze bedekte kleding. Nicole Terborg bezoekt de nieuwe modemakers in hun atelier in Utrecht.

Ongesigneerd: de lantaarnpaal

vanaf 01:33:24

De Industria 2000, ofwel de Friso Kramer Armatuur, is vanaf de jaren zestig overal in Nederland neergezet. Het is de meest onopvallende lantaarnpaal die er is - en toch zitten er grootste theorieën achter. Een verhaal over Nederlands straatmeubilair en de invloed daarvan op de omgeving. Met fotograaf Hans van der Meer en ontwerper Friso Kramer. Ongesigneerd is gemaakt door Tjitske Mussche en Laura Stek en is geïnspireerd op de Amerikaanse radioshow 99% Invisible. De serie werd gemaakt voor Woord.nl en kwam tot stand met steun van het Mediafonds.

advertentie