Nooit Meer Slapen

Met o.a. Rob Wijnberg, Sun City II en Gabriël Kousbroek

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Rob Wijnberg, Sun City II en Gabriël Kousbroek

Rob Wijnberg begon als columnist bij De Telegraaf en werd in 2010 hoofdredacteur van nrc.next, de jongste chef van een landelijk dagblad. Na zijn vertrek bij nrc.next richtte hij het journalistieke platform De Correspondent op; ‘een dagelijks medicijn tegen de waan van de dag.’ Ook schreef Wijnberg boeken over filosofische vraagstukken zoals Nietzsche & Kant lezen de krant en over journalistiek zoals De nieuwsfabriek. Ester Naomi Perquin spreekt met Rob Wijnberg. En iedere schrijver of kunstenaar heeft in de zoektocht naar een eigen stijl, een eigen vorm of een eigen stem een moment gehad dat hij of zij zich moest bevrijden van een voorbeeld. In het eerste deel van de zomerserie Vadermoord: beeldend kunstenaar Gabriël Kousbroek over zijn vader Rudy.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Rob Wijnberg: De Correspondent

vanaf 00:02:52

Rob Wijnberg is columnist, journalist, publicist, filosoof en initiator van De Correspondent. Hij begon als columnist bij De Telegraaf en werd in 2010 hoofdredacteur van nrc.next, de jongste chef van een landelijk dagblad. Na zijn vertrek bij nrc.next richtte hij het journalistieke platform De Correspondent op; ‘een dagelijks medicijn tegen de waan van de dag.’ De Correspondent richt zich niet op het nieuws van die dag, maar wil juist dieperliggende structuren en ontwikkelingen achter het nieuws in beeld brengen. Ook schreef Wijnberg boeken over filosofische vraagstukken zoals Nietzsche & Kant lezen de krant en over journalistiek zoals De nieuwsfabriek. Ester Naomi Perquin spreekt met Rob Wijnberg.

Sun City II; een verandering van tijdperk

vanaf 01:12:28

Revolutie! Het is er de tijd voor, zegt hoogleraar Transitiekunde Jan Rotmans. Dat inspireerde de theatermakers Jeek ten Velden en Ivo Schot voor het maken van Sun City II. Het werd de openingsvoorstelling van theaterfestival Over ’t IJ, dat nog tot en met volgend weekend in Amsterdam Noord loopt. Botte Jellema doet verslag van een muziekvoorstelling over de verandering van tijdperk.

Vadermoord zomerserie: Gabriël Kousbroek

vanaf 01:39:18

Iedere schrijver of kunstenaar heeft in de zoektocht naar een eigen stijl, een eigen vorm of een eigen stem een moment gehad dat hij of zij zich moest bevrijden van een voorbeeld. Mathijs Deen maakte, op zoek naar deze momenten de zomerserie Vadermoord. Vandaag deel 1: de vadermoord van schrijver en beeldend kunstenaar Gabriel Kousbroek. Uit zijn beeldverhaal het Kousboek wordt al gauw duidelijk wie die rol in zijn leven heeft gespeeld, namelijk zijn vader Rudy Kousbroek.

advertentie