Nooit Meer Slapen

Met o.a. Frank Westerman, bewegende 3D schilderijen en do it

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Frank Westerman, bewegende 3D schilderijen en do it

Begin jaren negentig was Frank Westerman correspondent van de Volkskrant en NRC Handelsblad in Belgrado en Moskou. Als schrijver brak hij in 1999 door met De graanrepubliek. Voor zijn nieuwe boek De slag om Srebrenica keerde hij terug naar de Bosnische enclave die twintig jaar geleden - onder de ogen van Dutchbat-troepen – onder de voet werd gelopen door Bosnische Serviërs, waarbij duizenden moslimmannen werden vermoord. Anton de Goede spreekt met non-fictieschrijver Frank Westerman. Ook spreken we met Eelco Brand over zijn ‘bewegende schilderijen’: videoloops die helemaal ontstaan in een 3d-ontwerpprogramma. En in de Rotterdamse Kunsthal zijn vijftig ‘Do it yourself’-instructies verzameld, waar de bezoeker van de Kunsthal zelf mee aan de slag kan gaan.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Frank Westerman: De slag om Srebrenica

vanaf 00:02:54

Begin jaren negentig was Frank Westerman correspondent van de Volkskrant en NRC Handelsblad in Belgrado en Moskou. Als schrijver brak hij in 1999 door met De graanrepubliek. Daarna volgden boeken als El Negro en ik, Ararat, Dier, bovendier en Stikvallei. Voor zijn nieuwe boek De slag om Srebrenica keerde hij terug naar de Bosnische enclave die twintig jaar geleden - onder de ogen van Dutchbat-troepen – onder de voet werd gelopen door Bosnische Serviërs, waarbij duizenden moslimmannen werden vermoord. Naast zijn meest onthullende Balkan-werk bevat het boek ook een reisverslag over de kras op de volksziel die Srebrenica vandaag de dag nog altijd is. Anton de Goede spreekt met non-fictieschrijver Frank Westerman.

Do it yourself instructies in de Kunsthal

vanaf 01:15:12

Voor de wereldberoemde conceptuele kunstenaar Sol LeWitt was niet het eindresultaat, maar het idee zelf het kunstwerk. Hij faxte gewoon een lijstje instructies voor een muurschildering naar zijn koper en liet het aan diegene over om de strepen op de juiste manier op de muur te krijgen. Zijn manier van werken kreeg veel navolging. In de Rotterdamse Kunsthal zijn vijftig van dit soort ‘Do it yourself’-instructies verzameld, en de bezoeker van de Kunsthal kan er nu zelf mee aan de slag. Emmie Kollau voert de instructies uit samen met curator Jeroen Everaert.

Eelco Brands bewegende schilderijen

vanaf 01:44:23

Eelco Brand maakt wat hij zelf noemt ‘bewegende schilderijen’: videoloops die helemaal ontstaan in een 3d-ontwerpprogramma. Galerie Torch in Amsterdam toont momenteel nieuwe videowerken van Brand, maar ook twee échte driedimensionale beelden – sculpturen die uit de films ontsnapt lijken te zijn. Gijsbert van der Wal bekeek het werk samen met de kunstenaar.