Nooit Meer Slapen

met o.a. Noortje Pelgrim, Joseph Roth en Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice

Nooit Meer Slapen

met o.a. Noortje Pelgrim, Joseph Roth en Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice

Het moment van de waarheid lijkt voor Griekenland aangebroken. Komen ze eruit in Brussel? Onlangs verscheen het boek 'Economie zoals uitgelegd aan zijn dochter' van de Griekse Minister van Financiën, Yannis Varoufakis. Pieter van der Wielen spreekt met Noortje Pelgrim, oud-correspondent in Athene, die het boek vertaalde. Verder o.a. aandacht voor 'De Blonde Neger en andere portretten': een bundel met journalistieke stukken van Joseph Roth (1894-1939). En we spreken met Daan Veldhuizen over 'Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice'; zijn film over de paradox van het backpacken.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Noortje Pelgrim over de crisis in Griekenland

vanaf 00:03:01

Deze week is het uur U voor Griekenland. Komen ze er uit in Brussel of niet? Onlangs verscheen het boek Economie zoals uitgelegd aan zijn dochter van de Griekse Minister van Financiën, Yannis Varoufakis. Oud-correspondent in Athene, Noortje Pelgrim, vertaalde het. De oud-nieuwslezeres vertaalde ook verschillende boeken van Petros Markaris over commissaris Kostas Charitos. Deze geestige detectives spelen zich af tegen de achtergrond van de Griekse samenleving en geven een goed beeld van de ontwikkelingen die het land heeft doorgemaakt. Pelgrim verblijft regelmatig langere tijd in Athene en kent het land door en door. Pieter van der Wielen praat met haar.

Daan Veldhuizen: Banana Pancakes

vanaf 01:11:59

De backpackers zien het kleine dorpje in Laos dat ze hebben ‘ontdekt’ als een prachtig paradijs. Maar hun komst verstoort ook precies wat zij er zo mooi en ongerept aan vinden, en zet er de verhoudingen op scherp. Met Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice maakte Daan Veldhuizen een fascinerend, gelaagd portret over de paradox van het backpacken. Floortje Smit spreekt met de documentairemaker.

Els Snick over Joseph Roth's De Blonde Neger

vanaf 01:40:40

Met een hoofd vol Joseph Roth en een hart vol Marlene Dietrich kwam Els Snick vorige week van Gent naar Amsterdam. Ze is voorzitster van het Vlaams Nederlandse Joseph Roth genootschap, en heeft een bundel uit Roths journalistieke stukken samengesteld. Het boek heet De Blonde Neger en andere portretten, en de stukken doen, zoals vaker bij Roth, heel bewogen en actueel aan. Mathijs Deen spreekt met Els Snick.