Nooit Meer Slapen

met o.a. Tomas Lieske, Tim Krabbé en de Groningse band Swinder

Nooit Meer Slapen

met o.a. Tomas Lieske, Tim Krabbé en de Groningse band Swinder

Tomas Lieske schrijft romans, verhalen en poëzie. Een van zijn vaste thema’s in zijn werk is het spelen met tijd en ruimte. Dat gebeurt ook in de novelle 'Retourschip De Liefde', waarin een Madonna-fan in de 17de-eeuw verdwaald raakt. Ester Naomi Perquin praat met Tomas Lieske over zijn nieuwe boek. Ook spreken we met schrijver en wielrenner Tim Krabbé over zijn bundel 'De veertiende etappe'. En we bezoeken het dorpje Den Horn, waar de Groningse band Swinder, die een plaat volledig in dialect maakten, vandaan komt.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Tomas Lieske: Retourschip De Liefde

vanaf 00:33:19

Tomas Lieske schrijft romans, verhalen en poëzie. Een van zijn vaste thema’s in zijn werk is het spelen met tijd en ruimte. Dat gebeurt ook in de novelle Retourschip De Liefde, waarin een Madonna-fan in de 17de-eeuw verdwaald raakt. Aan boord van een VOC-schip probeert de bemanning haar ervan te overtuigen dat zij in een andere tijd leeft. Haar groeiende enthousiasme voor het wonder van deze geconserveerde tijdbel wint het van haar scepsis. Wanneer zij het schip verlaat, koestert ze het avontuur, die extatische ervaring: alsof ze iets of iemand ontmoet heeft waardoor haar leven gaat veranderen. Ester Naomi Perquin praat met Tomas Lieske over zijn nieuwe boek.

Tim Krabbe

vanaf 00:35:00

De wielerobsessie van Tim Krabbé

vanaf 01:13:06

Rokjesdag laat misschien nog op zich wachten maar de eerste gladgeschoren benen zijn dankzij het wielerseizoen alweer te bewonderen. En dat zal tot ergens in oktober duren, terwijl alles wat die benen doen koortsachtig wordt vastgelegd. Wielrennen is geen sport, het is een obsessie. Niemand in Nederland weet dat zo goed te beschrijven als Tim Krabbé. Maarten Westerveen spreekt met de schrijver en wielrenner n.a.v. zijn bundel De veertiende etappe. (Foto: Casper Rila)

Het Gronings dialect van Swinder

vanaf 01:41:33

In het dorpje Den Horn, onder de rook van de stad Groningen, wees de klok van het dorpshuis gedurende de hele jeugd van Bas Schröder 'vief veur elf' aan. Hij moest niks hebben van het dialect dat in het dorp gesproken werd, tot hij de muziek van Ede Staal hoorde. Toen ontdekte hij dat het Grunnings best mooi kan zijn. Met zijn band Swinder maakte hij een folkpop-plaat volledig in dialect. Emmie Kollau fietst met Schröder over het Groninger platteland naar Den Horn.

advertentie