Nooit Meer Slapen

met o.a. Jabik Veenbaas, theater achter gesloten deuren, en gentrificatie

Nooit Meer Slapen

met o.a. Jabik Veenbaas, theater achter gesloten deuren, en gentrificatie

In zijn nieuwe bundel 'Mijn vader bad' keert Jabik Veenbaas terug naar zijn jeugd, naar het kleine Friese dorp waar hij opgroeide. Ester Naomi Perquin spreekt met de dichter, filosoof en vertaler. Verder nemen we een kijkje achter de gesloten deuren van De Hartelborgt, een justitiële jeugdinrichting in Spijkenisse, waar gedetineerden met theatergroep Maas aan een toneelstuk werken. En: 'Zorg voor een creatieve klasse in de stad en de economie zal bloeien'. Een veelgehoorde boodschap, maar het beleid zou segregatie in de hand werken. Planoloog Zef Hemel legt uit hoe dat zit.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Jabik Veenbaas: Mijn vader bad

vanaf 00:34:12

Jabik Veenbaas is dichter, filosoof en vertaler. Samen met Willem Visser vertaalde hij de drie Kritieken van Immanuel Kant. En hij bezorgde Profeten en charlatans, een bloemlezing uit de literaire beschouwingen van Theodore Dalrymple. In 2013 verscheen zijn zeer goed ontvangen boek De Verlichting als kraamkamer. Er verschenen tot nog toe vijf dichtbundels van zijn hand. In zijn nieuwe bundel Mijn vader bad keert hij terug naar zijn jeugd, naar het kleine Friese dorp waar hij opgroeide. Ontroerend en schrijnend is de cyclus 'brieven aan mijn vader', over een door de oorlog getraumatiseerde vader. Ester Naomi Perquin gaat met Jabik Veenbaas in gesprek.

Opwaardering door creatieve industrie

vanaf 01:06:19

‘Zorg voor een creatieve klasse in de stad en de economie zal bloeien’. Het is een veelgehoorde boodschap van beleidmakers en stedenbouwkundigen. In heel Nederland werden - en worden nog steeds - kunstenaars, theatermakers en ontwerpers gelokt naar voormalige industriegebieden of achterstandswijken. In het buitenland is er inmiddels steeds meer kritiek. Want het beleid zou ook segregatie in de hand werken. Hoe zit dat in Nederland? Emmie Kollau spreekt met planoloog Zef Hemel. En samen met Marc Koolen van theaterplatform Pickup neemt ze polshoogte in één van de grootste broedplaatsen van Europa; de oude NDSM-werf in Amsterdam.

Theater achter gesloten deuren

vanaf 01:42:31

De Hartelborgt is een justitiële jeugdinrichting in Spijkenisse. Daar kom je niet zomaar, dan moet je flink wat op je kerfstok hebben. De Hartelborgt werkt aan de terugkeer van de jongeren in de maatschappij; ze hebben per slot van rekening nog een heel leven voor zich. Dat gebeurt onder andere door een bijzonder project: ze schrijven en spelen een theaterstuk, samen met professionals. Onze verslaggever Botte Jellema kreeg een exclusief kijkje achter de gesloten deuren.