Nooit Meer Slapen

met o.a. Dirk Jan Roeleven, De laatste getuigen en Joss Whedon

Nooit Meer Slapen

met o.a. Dirk Jan Roeleven, De laatste getuigen en Joss Whedon

Dirk Jan Roeleven is journalist en programmamaker bij de NTR, waar hij werkzaam is voor programma's als Andere Tijden Sport, Zembla en Het uur van de wolf. Komende maandag wordt bij laatstgenoemd programma zijn documentaire Ben Ali Libi – Goochelaar uitgezonden. Prof. Ben Ali Libi was de artiestennaam van Michel Velleman (1895-1943), een joodse goochelaar uit Amsterdam. Hij was een van de 34.000 Nederlandse joden die in concentratiekamp Sobibor aan zijn eind kwam. Ester Naomi Perquin spreekt met documentairemaker Dirk Jan Roeleven. En we kijken naar de generale repetitie van 'De laatste getuigen' van het Nationale Toneel in het kader van Theater na de Dam.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Dirk Jan Roeleven; Ben Ali Libi – Goochelaar

vanaf 00:30:08

Dirk Jan Roeleven is journalist en programmamaker bij de NTR, waar hij werkzaam is voor programma's als Andere Tijden Sport, Zembla en Het uur van de wolf. Komende maandag wordt bij laatstgenoemd programma zijn documentaire Ben Ali Libi – Goochelaar uitgezonden. Prof. Ben Ali Libi was de artiestennaam van Michel Velleman (1895-1943), een joodse goochelaar uit Amsterdam. Hij was een van de 34.000 Nederlandse joden die in concentratiekamp Sobibor aan zijn eind kwam. In de vorm van een zoektocht reconstrueert hij Vellemans leven, zijn succesvolle loopbaan, en de eerste jaren van de oorlog – toen hij optrad voor Joodse dwangarbeiders in Nederlandse werkkampen. Ester Naomi Perquin spreekt met documentairemaker Dirk Jan Roeleven.

Het Nationale Toneel: De laatste getuigen

vanaf 01:12:14

De afgelopen maanden heeft het Nationale Toneel uit Den Haag verschillende inwoners van de hofstad geïnterviewd die de hongerwinter tijdens het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Ze brengen op 4 mei hen en hun verhalen over deze tijd op het toneel van de Koninklijke Schouwburg in De laatste getuigen, in het kader van Theater na de Dam. Botte Jellema was bij de generale repetitie.

Joss Whedon's superheldenfilms

vanaf 01:40:37

Superheldenfilms zijn de laatste jaren erg populair. Joss Whedon is een van de belangrijkste scenarioschrijvers en regisseurs in Hollywood. Zijn genre-doorbrekende films zijn niet alleen populair bij een enorm publiek maar weten ook recensenten te overtuigen. Momenteel is een nieuw deel van de Marvel films in de bioscoop te zien: Avengers: Age of Ultron. Maarten Westerveen onderzocht het succes van een filmmaker die de menselijke maat in een blockbuster zoekt.