Nooit Meer Slapen

met o.a. Pieter Hilhorst, Claudia de Brey en De Familie Mansøn

Nooit Meer Slapen

met o.a. Pieter Hilhorst, Claudia de Brey en De Familie Mansøn

Politicoloog Pieter Hilhorst werkte als redacteur, columnist en presentator voor verschillende media voordat hij het in 2012 over een andere boeg gooide. Over de weg van idealist tot PvdA-wethouder Financiën en Onderwijs schreef hij het boek 'De belofte'. Ester Naomi Perquin spreekt met Pieter Hilhorst. Verder aandacht voor de voorstelling 'De Familie Mansøn' van muziektheatergroep Orkater; over de gruwelijke Manson-moorden van 1969. En we spreken cabaretier en zangeres Claudia de Breij over haar boek 'Neem een geit', vol levenswijsheden van bekende 70-plussers.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Pieter Hilhorst over de weg van idealist tot PvdA-wethouder

vanaf 00:00:09

Pieter Hilhorst is politicoloog en publicist. Hij werkte als redacteur en columnist voor onder andere IKON, VPRO en De Groene Amsterdammer. Voor de VARA presenteerde hij het televisieprogramma De Ombudsman. Hilhorst was organisator van het debatprogramma Politieke Junkies, waarin hij met betrokkenen politieke spelletjes ontleedde. In 2012 besloot hij zijn idealen in de praktijk te brengen. Hij werd voor de PvdA wethouder Financiën en Onderwijs in Amsterdam, als opvolger van Lodewijk Asscher. Over de net te laat geleerde lessen van een idealist die politicus werd schreef hij het boek De Belofte. Ester Naomi Perquin ontvangt Pieter Hilhorst.

Claudia de Breij’s handboek voor 40-plussers: Neem een geit

vanaf 00:41:39

Opeens was cabaretier en zangeres Claudia de Breij in de war. Ze liep tegen de veertig en was net gescheiden, opnieuw verliefd geworden, verhuisd en overwerkt. Terwijl je tot je twintigste gewild of ongewild door jan en alleman van adviezen wordt voorzien, moet je daarna zelf maar uitvogelen hoe Het Leven nou eigenlijk werkt, concludeerde ze. Samen met journaliste Jessica van Geel (o.a. NRC) interviewde De Breij bekende 70-plussers over hun levenswijsheden. Emmie Kollau sprak haar over het boek 'Neem een geit'.

De aantrekkelijkheid van het kwaad in De Familie Mansøn

vanaf 01:10:19

In 1969 werd de wereld opgeschrikt door een reeks gruwelijke moorden, gepleegd door sekteleider Charles Manson en zijn volgelingen. De inmiddels 80-jarige crimineel zit nog altijd in de gevangenis, maar is ook uitgegroeid tot een duivelse cultfiguur. Wat is er toch zo verschrikkelijk aantrekkelijk aan het kwaad? Daarover gaat 'De Familie Mansøn' van muziektheatercollectief Lars Doberman (Orkater). Zondag gaat de voorstelling in première in De Toneelschuur in Haarlem. Verslaggever Botte Jellema ging naar de try-out en ontmoet de Dobermannen: Reinout Scholten van Aschat, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Mattias Van de Vijver en Jip van den Dool.