Nooit Meer Slapen

met o.a. Zihni Özdil, Paul Faassen en Frans Oomen

Nooit Meer Slapen

met o.a. Zihni Özdil, Paul Faassen en Frans Oomen

Zihni Özdil is historicus, schrijver en columnist voor o.a. NRC Handelsblad. Zijn pamflet 'Nederland mijn Vaderland' verscheen afgelopen week en deed al veel stof opwaaien. Hij betoogt hierin dat Nederland altijd ‘de ander’ heeft getolereerd maar niet geaccepteerd. Ester Naomi Perquin spreekt met Zihni Özdil. En met illustrator Paul Faassen spreken we over de schoonheid van oeverloos gelul. Aanleiding is zijn boek '2 personen vinden dit leuk'. Verder vragen we aan kunstverzamelaar Frans Oomen op de Affordable Art Fair waar we op moeten letten bij het kopen van kunst.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Zihni Özdil over de ingebakken afkeer van diversiteit in Nederland

vanaf 00:00:09

Zihni Özdil is historicus, schrijver en columnist voor NRC Handelsblad en Joop.nl. Hij doceert wereldgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Özdil staat bekend om zijn kritische commentaren op de actualiteit. In zijn eerste boek WTF?! Volwassen worden na 9/11 uit 2011 betoogt hij dat tolerantie eigenlijk een onderdrukkend concept is dat echte gelijkheid tegenhoudt. Zijn pamflet Nederland mijn Vaderland verscheen afgelopen week en deed al veel stof opwaaien. Hij betoogt hierin dat Nederland altijd ‘de ander’ heeft getolereerd maar niet geaccepteerd. Nederlanders hebben volgens Özdil een ingebakken afkeer van diversiteit en vermenging. Ester Naomi Perquin spreekt met Zihni Özdil.

Tekenaar en illustrator Paul Faassen

vanaf 00:41:57

In het werk van tekenaar en illustrator Paul Faassen, in o.a. de Volkskrant, Quote en Vrij Nederland wisselen stijlen elkaar constant af: Collages, infogrammen, grotesque tekeningen, of juist bijna impressionistisch. Maar in bijna al dat werk doen zijn figuranten verwoede pogingen zich aan elkaar verstaanbaar te maken. Maarten Westerveen zoekt Faassen op in zijn studio om te praten over de schoonheid van oeverloos gelul.

Kunstverzamelaar Frans Oomen op de Affordable Art Fair

vanaf 01:11:44

Dit weekend is de tiende editie van de Affordable Art Fair, de beurs waar je kunst kunt kopen voor prijzen onder de 6000 euro. Verslaggever Adinda Akkermans gaat er haar eerste werk kopen en krijgt advies van de markante kunstverzamelaar Frans Oomen. Waar moet je op letten bij het kopen van kunst?