Nooit Meer Slapen

met o.a. Coco Schrijber, Henny Vrienten en Ernst Reijseger

Nooit Meer Slapen

met o.a. Coco Schrijber, Henny Vrienten en Ernst Reijseger

Filmregisseur en schrijver Coco Schrijber studeerde aan de Rietveldacademie. Eerder won ze al meerdere prijzen voor haar films. In haar romandebuut 'De Luchtvegers' schrijft ze over een gruwelijke oorlog, een gruwelijke moeder en over de vraag: Mag je een mens doden om te overleven? Ester Naomi Perquin spreekt met Coco Schrijber. Verder spreken we muzikant Henny Vrienten over het verschijnen van zijn tweede solo album in een jaar tijd en we spreken cellist Ernst Reijseger over de glas-blaaspijp als muziekinstrument in het glasmuseum Leerdam.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Coco Schrijber's romandebuut De Luchtvegers

vanaf 00:00:00

Coco Schrijber studeerde aan de Rietveldacademie. Ze won in 2001 de Nederlandse Persprijs voor haar film First Kill en in 2008 won ze een Gouden Kalf voor Bloody Mondays & Strawberry Pies, een film over verveling en ons onvermogen om ons aan het nietsdoen over te geven. Met haar essays werd ze tweemaal genomineerd voor de Jan Hanlo Essayprijs. In haar romandebuut De Luchtvegers schrijft ze over een gruwelijke oorlog, een gruwelijke moeder en over de vraag: Mag je een mens doden om te overleven? Ester Naomi Perquin spreekt met Coco Schrijber.

Het tweede solo album van Henny Vrienten

vanaf 00:39:00

Meer dan 20 jaar bracht Henny Vrienten geen solo album uit, nu zijn tweede in een jaar. Hij zegt daarover: "In muziek is het vaak zo dat je vlamt als twintiger, hooguit dertiger, en als je geluk hebt ga je dood. Die mazzel had ik niet." Maar toen hij eenmaal aan de slag ging bleven de ideeën maar komen. Op zijn nieuwe album spelen o.a. Typhoon, Guus Meeuwis, Shirma Rous en zijn drie kinderen mee. Verslaggever Emmie Kollau zocht hem thuis op.

Een oefening in improvisatie met Ernst Reijseger

vanaf 01:10:35

Toen de Duitse kunstenaar Philipp Weber een glasblazer aan het werk zag, viel hem op hoe muzikaal dat eigenlijk is; De blaaspijp is net een instrument, de glasblazer beweegt zo dat het bijna lijkt of hij danst. Weber ontwierp een blaaspijp met de kleppen van een trompet en zo ontstond een muziekinstrument dat geluidloos speelt en glas blaast. Het instrument is te zien in het Nationaal glasmuseum in Leerdam, in een improvisatie van een Christophe Genard en cellist Ernst Reijseger. Mathijs Deen sprak met Reijseger.