Nooit Meer Slapen

met o.a. Marjan Teeuwen, BUK-M1: MH17, en What's in a streetname

Nooit Meer Slapen

met o.a. Marjan Teeuwen, BUK-M1: MH17, en What's in a streetname

Beeldend kunstenaar Marjan Teeuwen maakt ‘verwoeste huizen’. Voor één foto breekt, sloopt en herbouwt ze tot er een geheel nieuwe architectonische installatie is gecreëerd. Floortje Smit spreekt met Marjan Teeuwen n.a.v. 'Verwoest huis Leiden'. En vandaag is het een jaar geleden dat vliegtuig MH-17 in Oekraïne neerstortte. We gaan langs bij expositieruimte W139, in Amsterdam, waar onder meer een BUK-M1 raket wordt getoond. Ook hier is de vraag: Wie is de afzender? En 'What's in a streetname’. Wie verzint al die namen op de Nederlandse straatnaambordjes? Dat komt bod in het laatste deel van de serie ‘Ongesigneerd’.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Marjan Teeuwen: Verwoest huis Leiden

vanaf PT-6M-14S

Beeldend kunstenaar Marjan Teeuwen maakt ‘verwoeste huizen’. Voor één foto breekt, sloopt en herbouwt Teeuwen tot er een geheel nieuwe architectonische installatie is gecreëerd. Ze neemt gebouwen onder handen die op de nominatie staan om gesloopt te worden. In opdracht van Museum De Lakenhal maakt ze nu de installatie Verwoest Huis Leiden. Het museum gaat restaureren en uitbreiden. Daarvoor wordt een rijtje van vier woonhuizen gesloopt. Al het sloopmateriaal wordt door Teeuwen verzaagd en hergebruikt om een nieuw sculptuur op te bouwen. Floortje Smit spreekt met Marjan Teeuwen.

MH17 expositie in W139

vanaf 00:37:53

Vrijdag is het een jaar geleden dat vlucht MH17 boven Oekraïne uit de lucht viel. Officieel is er nog altijd geen schuldige aangewezen voor de ramp. Het was een BUK-raket, maar wie was de afzender? Met dat gegeven ging een kunstenaar aan de slag. In expositieruimte W139 in Amsterdam zal een model van een BUK-M1 raket te zien zijn, samen met het propagandamateriaal gepubliceerd door de overheid, trolls en andere experts. Wie is de afzender? Onze verslaggever Botte Jellema ontmoet de onbekende kunstenaar, van wie hij alleen een telefoonnummer heeft.

Ongesigneerd: What's in a streetname?

vanaf 00:58:49

De Mickey Mouse-straat, het Ella Fitzgeraldpad, het Wim T. Schippersplein, ze bestaan echt. Maar wie verzint deze en andere namen op Nederlandse straatnaambordjes? In 'What's in a streetname' hoor je de trends op het gebied van straatnaamgeving door de eeuwen heen en steekt Tjitske Mussche haar licht op bij de straatnaamcommissie die het misschien de afgelopen jaren wel het drukst heeft gehad, die van Almere. Met straatnaamhistoricus Gerard Otten en straatnaamgever Cees Noordhoek. Ongesigneerd is gemaakt door Tjitske Mussche en Laura Stek en is geïnspireerd op de Amerikaanse radioshow 99% Invisible. De serie werd gemaakt voor Woord.nl en kwam tot stand met steun van het Mediafonds.