Nooit Meer Slapen

met o.a. Vonne van der Meer, Straussvogel en Leesbaar Amsterdam

Nooit Meer Slapen

met o.a. Vonne van der Meer, Straussvogel en Leesbaar Amsterdam

Vonne van der Meer debuteerde dertig jaar geleden met de verhalenbundel 'Het limonadegevoel en andere verhalen'. Ze schrijft romans, novellen en verhalen en ze wordt geprezen om haar vermogen om de zwakheden van de mens te schetsen. Deze week verschijnt 'Winter in Gloster Huis', een kleine roman over een grote dwaasheid. Ester Naomi Perquin spreekt met de schrijfster. Verder ontmoeten we theatermaker Steef de Jong n.a.v. de voorstelling 'Straussvogel'. En met de makers van de literaire stadskaart van Amsterdam maken we een wandeling door een woud van citaten.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Vonne van der Meer: Winter in Gloster Huis

vanaf 00:02:46

Vonne van der Meer debuteerde dertig jaar geleden met de verhalenbundel Het limonadegevoel en andere verhalen. Ze schrijft romans, novellen en verhalen en ze wordt zowel in binnen- als buitenland geprezen om haar vermogen om de zwakheden van de mens te schetsen. Haar grote doorbraak beleefde ze in 1999 met het boek Eilandgasten, het eerste deel van een trilogie waarin ook Avondboot en Laatste seizoen verschenen. Deze week verschijnt Winter in Gloster Huis. Een kleine roman over een grote dwaasheid: het gevecht van een Don Quichot met de reus aan de overzijde. Ester Naomi Perquin spreekt met Vonne van der Meer.

De literaire stadskaart van Amsterdam

vanaf 01:10:30

Bijna elke stoep, straat, steeg of gracht van Amsterdam is wel in een literair citaat terug te vinden. Niet alleen Bloems Dapperstraat, het Victorieplein van Ischa Meijer, de Sarphatistraat van Nescio, of de Lauriergracht van Multatuli. Het net van citaten spreidt zich uit over de hele stad van Nieuw West tot Noord. Van al die citaten is nu een literaire stadskaart gemaakt door schrijvers Erik Nieuwenhuis en Louis Stiller en literair vormgeefster Yolanda Huntelaar. Mathijs Deen maakte met de makers een wandeling door een woud van citaten.

Steef de Jong; de operette als bron van alles

vanaf 01:40:46

Een eenmansoperette-trilogie over het Habsburgse Rijk. Dat is wat theatermaker Steef de Jong de afgelopen jaren heeft gemaakt, in een poging te bewijzen dat operette de bron van alles is. Ondertussen is het vernuftig kunsttheater, dat langs de randen van de kitsch, ratio en sentiment beweegt. Verslaggever Botte Jellema ontmoette Steef aan het begin van zijn tournee met de voorstelling 'Straussvogel'.