Nooit Meer Slapen

met o.a. Yorick van Wageningen, Tessa Leuwsha en Jan Roelfs

Nooit Meer Slapen

met o.a. Yorick van Wageningen, Tessa Leuwsha en Jan Roelfs

Acteur Yorick van Wageningen begon zijn carrière met een aantal kleine rollen in televisieseries als 'Goede Tijden Slechte Tijden' en 'Oppassen!'. Zijn grote doorbraak kwam echter in Hollywood. Een spraakmakende rol was die van Nils Bjurman in 'The Girl with the Dragon Tattoo'. Pieter van der Wielen spreekt met Yorick van Wageningen, die speciale gast is op het Nederlands Film Festival. Verder ontmoeten we Jan Roelfs, die als production designer in Hollywood werkt. En we spreken met schrijver Tessa Leuwsha over haar nieuwe boek 'Fansi's stilte', waarin ze de geschiedenis van haar Surinaamse familie beschrijft.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Het internationale succes van Yorick van Wageningen

vanaf 00:02:37

Acteur Yorick van Wageningen begon zijn carrière met een aantal kleine rollen in televisieseries als Goede Tijden Slechte Tijden, Spijkerhoek en Oppassen!. Zijn grote doorbraak kwam echter in Hollywood, waar hij speelde in films als Beyond Borders, The Chronicles of Riddick en The New World. Van Wageningen speelde samen met sterren als Angelina Jolie, Judi Dench en Colin Farrell. Een spraakmakende rol was die van Nils Bjurman in The Girl with the Dragon Tattoo, naar het eerste deel van Stieg Larssons Millennium Trilogie. De acteur is een speciale gast van het Nederlands Filmfestival, dat dit jaar Nederlanders met internationaal succes in de schijnwerpers zet. Pieter van der Wielen spreekt met Yorick van Wageningen.

Production designer Jan Roelfs op het NFF

vanaf 01:12:23

Jan Roelfs werkt als production designer in Hollywood. Hij begon in Nederland, in de jaren tachtig en viel samen met collega Ben van Os vooral op door zijn werk voor Peter Greenaway-films zoals 'The Cook', 'The Thief' en 'His Wife and Her Lover'. In Amerika werkte hij - onder andere - aan films van Oliver Stone. Voor 'Gattaca' en 'Orlando' verdiende hij een Oscar-nominatie. Hij is nu in Nederland voor het Nederlands Film Festival en vertelt Floortje Smit over zijn werk.

Tessa Leuwsha: Fansi's stilte

vanaf 01:40:49

In het nieuwe boek van Tessa Leuwsha, 'Fansi's stilte', dringt ze dieper dan ooit tevoren door in de geschiedenis van haar Surinaamse familie. Middelpunt van het verhaal is haar grootmoeder, in wie verleden en toekomst, slavernij en diaspora samenkomen. Mathijs Deen sprak met haar over identiteit, levensbepalende keuzes en de lange arm van de geschiedenis.