Nooit Meer Slapen

met o.a. Jack Wouterse, een objectief zelfportret en Charlotte Salomon

Nooit Meer Slapen

met o.a. Jack Wouterse, een objectief zelfportret en Charlotte Salomon

Het grote publiek kent Jack Wouterse van zijn vele rollen in o.a. 'All Stars', 'De Noorderlingen' en 'Vet hard'. Sinds 2008 is hij verbonden aan het Ro Theater, waar afgelopen weekend de voorstelling 'Van Waveren' in première is gegaan. Pieter van der Wielen spreekt met de acteur en regisseur. Verder besteden we aandacht aan 'Een objectief zelfportret'; een staalkaart van ons land aan de hand van voorwerpen. Wat zeggen de kruimeldief, de geranium, de bierfiets en de boterham over Nederland? En we bespreken de graphic novel 'Leven? of Theater?', over het leven van de Joodse kunstenares Charlotte Salomon (1917-1943).

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Jack Wouterse in de voorstelling Van Waveren

vanaf 00:02:46

Het grote publiek kent acteur en regisseur Jack Wouterse van zijn vele rollen in o.a. Grijpstra & de Gier, All Stars, De Noorderlingen en Vet Hard. Hij won tweemaal een Gouden Kalf: in 1993 voor zijn rol in En Route en in 1999 voor zijn rol in Suzy Q. Sinds 2008 is hij verbonden aan het Ro Theater, waar op 2 oktober de voorstelling Van Waveren in première gaat. Het is een familiekroniek over de opkomst en dramatische ondergang van de rijke Hollandse bollentelerfamilie Van Waveren. Pieter van der Wielen spreekt met Jack Wouterse. (Foto: Leo van Velzen )

Nederland. Een objectief zelfportret in 51 voorwerpen

vanaf 01:10:26

De sjoelbak, de tompouce, het windscherm, zomaar een paar voorwerpen die Nederland op geheel eigen wijze kenmerken. Ze zijn te vinden in het boek 'Nederland. Een objectief zelfportret in 51 voorwerpen', waar schrijvers, sociologen en filosofen hun kijk op de kroket en de kaasschaaf loslaten. Maarten Westerveen sprak met samensteller Jeroen van Kan en dichter en kunstenaar Quincy Gario over de schoonheid van knulligheid en het belang van de pepernoot.

Graphic novel over het leven van Charlotte Salomon

vanaf 01:40:16

'Bewaar het goed, c'est toute ma vie' zei de Joodse kunstenares Charlotte Salomon toen ze in 1943 een stapel met honderden tekeningen achterliet bij een vriend. Samen vormen ze een graphic novel avant la lettre over haar leven, genaamd 'Leven? of Theater?' Deze week verschijnt in Nederland een nieuwe, voor het eerst volledige, uitgave van dit bijzondere werk. Tjitske Mussche sprak erover met twee liefhebbers: filmregisseur Frans Weisz, die twee films over Salomon maakte, en de jonge schrijfster Niña Weijers.

advertentie