Nooit Meer Slapen

met o.a. Peter de Wit, Metem Halaceli en Het wonder van jou

Nooit Meer Slapen

met o.a. Peter de Wit, Metem Halaceli en Het wonder van jou

Striptekenaar Peter de Wit begon zijn loopbaan in 1979 bij weekblad 'Eppo' met de cowboystrip 'Stampede!'. Zijn bekendste creatie is 'Sigmund', al 20 jaar een dagelijkse strip in 'de Volkskrant'. Ook maakt hij samen met Hanco Kolk de strip 'S1ngle', die tevens als tv-serie te zien was. Pieter van der Wielen spreekt met Peter de Wit. Verder o.a. aandacht voor de boeken 'De vergeten geschiedenis van mijn grootvader Suleyman Hadj Ali' van schrijfster Metem Halaceli en voor 'Het wonder van jou en je biljoenen bewoners', de opvolger van het populaire kinderboek 'Het raadsel van alles wat leeft'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Sigmund, S1ngle: de creaties van Peter de Wit

vanaf 00:02:46

Striptekenaar Peter de Wit begon zijn loopbaan in 1979 bij weekblad Eppo met de cowboystrip Stampede!. Zijn bekendste creatie is Sigmund, al twintig jaar een dagelijkse strip in de Volkskrant, over een psychiater die cynische commentaren levert op de wereld om hem heen. Jaarlijks worden de afleveringen gebundeld en inmiddels zijn er vijfentwintig albums verschenen. Samen met Hanco Kolk maakt De Wit ook al vijftien jaar de strip S1ngle, die in meer dan vijftien dagbladen te lezen is en als spin-off drie seizoenen als tv-serie te zien was. Pieter van der Wielen spreekt met Peter de Wit.

Het wonder van jou en je biljoenen bewoners

vanaf 01:11:39

Na het prijswinnende kinderboek 'Het raadsel van alles wat leeft' komen auteur Jan Paul Schutten en illustrator Floor Rieder met een opvolger: 'Het wonder van jou en je biljoenen bewoners'. Dit keer een non-fictieboek met een schat aan informatie over het menselijk lichaam, opnieuw met veel humor en vaart verteld. Floortje Smit sprak met het succesvolle duo.

De herontdekte memoires van een Arabische grootvader

vanaf 01:39:52

Toen de Arabische grootvader van schrijfster Meltem Halaceli als jonge man zijn memoires opschreef, kon hij niet bevroeden dat een van zijn kinderen dit ooit zou kunnen lezen. Het was 1924, in de Zuid-Turkse stad Adana en Atatürk stond op het punt om niet Turkse uitingen te verbieden. Het zou tot 2006 duren tot kleindochter Meltem, die in Amsterdam Arabisch studeerde, het oude handschrift van haar opa zou vertalen. Het resultaat is het boek 'De vergeten geschiedenis van mijn grootvader Sulayman Hadj Ali'. Verslaggever Mathijs Deen zocht Meltem Halaceli op.