Nooit Meer Slapen

met o.a. Jean-Marc van Tol, Carol en podcast Serial

Nooit Meer Slapen

met o.a. Jean-Marc van Tol, Carol en podcast Serial

In de vijfhonderdste uitzending van Nooit Meer Slapen is cartoonist Jean-Marc van Tol te gast, een van de makers van 'Fokke & Sukke'. Die strip maakt hij samen met John Reid en Bastiaan Geleijnse, die hij tijdens zijn studententijd ontmoette. In 1997 zag de eerste Fokke & Sukke-bundel het licht. Sinds 2000 verschijnt de reeks 'Het afzien van…'. Pieter van der Wielen spreekt met Jean-Marc van Tol. Verder vertelt schrijver René Appel over zijn bewondering voor schrijfster Patricia Highsmith n.a.v. de boekverfilming van 'Carol'. En aandacht voor de hype rondom de Amerikaanse radioserie 'Serial'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Jean-Marc van Tol: gezicht achter Fokke & Sukke

vanaf 00:03:07

In de vijfhonderdste uitzending van Nooit Meer Slapen is cartoonist Jean-Marc van Tol te gast, een van de makers van Fokke & Sukke. Die strip maakt hij samen met John Reid en Bastiaan Geleijnse, die hij tijdens zijn studententijd bij dispuut HEBE ontmoette. In 1997 zag de eerste Fokke & Sukke-bundel het licht. Sinds 2000 verschijnt de reeks Het afzien van… waarin Fokke en Sukke terugkijken op het afgelopen jaar. Jean-Marc van Tol richtte uitgeverij Catullus op omdat hij de behoefte voelde zoveel mogelijk stappen in het uitgeefproces in eigen hand te houden. Voor de VPRO presenteerde hij in 2011 het televisieprogramma Beeldverhaal waarin hij de geschiedenis van het stripverhaal in kaart bracht. Pieter van der Wielen blikt met Jean-Marc van Tol terug op het afgelopen jaar.

Vastgekluisterd aan een podcast met radioserie Serial

vanaf 01:12:04

Het komt niet vaak voor dat een radioserie een hype wordt, maar het lukte de makers van het Amerikaanse 'Serial'. Gedurende twaalf weken hield radiomaker Sarah Koenig met een waargebeurd moordverhaal miljoenen luisteraars aan de podcast gekluisterd. Luisteravonden werden georganiseerd, de verhaallijnen nagetrokken en er kwamen zelfs parodieën op. Afgelopen week startte het tweede seizoen, dit keer geen whodunit, maar een whydunit. Verslaggever Emmie Kollau praatte erover met radiomaker Chris Bajema, die deze week startte met zijn eigen podcast Man met de microfoon.

Carol is nieuwste verfilming van boek Patricia Highsmith

vanaf 01:40:30

Na 'Strangers on a Train' van Alfred Hitchcock, 'Der amerikanische Freund' van Wim Wenders en Claude Chabrol's 'Le Cri du Hibou' kan er een nieuwe film aan dit rijtje worden toegevoegd: 'Carol', geregisseerd door Todd Haynes en met actrices Cate Blanchett en Rooney Mara in de hoofdrollen. Allen zijn verfilmingen van de boeken van de Amerikaanse schrijfster Patricia Highsmith. Hoe komt het toch dat Highsmiths werk zo populair is bij regisseurs? Floortje Smit sprak met schrijver en bewonderaar René Appel.