Nooit Meer Slapen

met o.a. Job Cohen, Erik van Muiswinkel en Silence out loud

Nooit Meer Slapen

met o.a. Job Cohen, Erik van Muiswinkel en Silence out loud

Komend weekend is Job Cohen, voormalig politicus en oud-burgemeester van Amsterdam, te zien in de voorstelling 'Juliana, moeder van het volk'; een verhaal over koningschap en emancipatie. Pieter van der Wielen blikt met Job Cohen terug op een voor hem bewogen jaar. Verder spreken we met cabaretier Erik van Muiswinkel over zijn nieuwe voorstelling 'De olieworstelaar'. En n.a.v. de tentoonstelling 'Silence out loud' in museum Kranenburgh in Bergen praten we met kunstenaar Sarah van Sonsbeeck over lawaaiige bovenburen, de inbreuk op privacy en de zelfcensuur van kunstenaars.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Job Cohen maakt uitstapje naar het toneel

vanaf 00:02:48

Voormalig politicus en oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen is komend weekend te zien in de voorstelling Juliana, moeder van het volk; een verhaal over koningschap en emancipatie. De regie is in handen van John Leerdam. Cohen heeft een lange carrière opgebouwd als bestuurder, rechtswetenschapper en PvdA-politicus. Hij staat bekend als bruggenbouwer. Volgens Cohen is dat de ware sociaal-democratische opdracht: in de eerste plaats mensen niet uit-, maar insluiten. Dat was al zijn credo als burgemeester van Amsterdam, maar zeker ook als partijvoorzitter van de PvdA. Hij heeft een bewogen jaar achter de rug: afgelopen augustus overleed zijn vrouw Lidie aan de ziekte MS. Pieter van der Wielen spreekt met Job Cohen.

Erik van Muiswinkel vecht tegen zichzelf in De Olieworstelaar

vanaf 01:12:10

Cabaretier Erik van Muiswinkel neemt in zijn nieuwe voorstelling 'De Olieworstelaar' zichzelf de maat. Daartoe werd hij ook gedwongen. Vanwege de mensenrechtensituatie in China adviseerde Van Muiswinkel sporters in 2008 om niet naar de Olympische Spelen te gaan. Maar afgelopen zomer maakten mensenrechtenexperts van de VN op hun beurt bekend zich zorgen te maken over racisme in Nederland, onder andere door de Zwarte Piet-traditie. Dat brengt hem als jaarlijkse Hoofdpiet in een precaire situatie. Verslaggever Botte Jellema sprak met Erik van Muiswinkel over het man tegen man-gevecht met zichzelf.

Zwagerman koos Sarah van Sonsbeeck voor Silence out loud

vanaf 01:39:29

Vanaf morgen is in museum Kranenburgh in Bergen (N-H) 'Silence out loud' te zien. In de tentoonstelling, samengesteld door Joost Zwagerman, laten verschillende kunstenaars werk zien dat geïnspireerd is op het thema 'stilte'. Een thema dat extra lading heeft gekregen door de zelfverkozen dood van Zwagerman afgelopen september. Naast onder andere Marlene Dumas, Koos van Breukel en Rineke Dijkstra doet kunstenaar Sarah van Sonsbeeck mee. Tjitske Mussche praatte met haar over lawaaiige bovenburen, de inbreuk op privacy en de zelfcensuur van kunstenaars.