Nooit Meer Slapen

met o.a. Paul Baeten Gronda, Theo Jansen en Er ist wieder da

Nooit Meer Slapen

met o.a. Paul Baeten Gronda, Theo Jansen en Er ist wieder da

De Vlaamse auteur en columnist Paul Baeten Gronda debuteerde in 2008 met zijn roman 'Nemen wij dan samen afscheid van de liefde'. Daarna volgden 'Kentucky, mijn land', 'Onder vrienden' en 'Straus Park'. In zijn nieuwe roman 'Wanderland' gaat de hoofdpersoon op zoek naar wat écht belangrijk is: succes, familie of liefde. Pieter van der Wielen spreekt met Paul Baeten Gronda. Verder aandacht voor de IDFA-film 'Een jongensdroom' over kunstenaar Theo Jansen en zijn strandbeesten. En Hitler-deskundige Wim Berkelaar vertelt over de verbeelding van Der Führer n.a.v. de film 'Er ist wieder da'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Schrijver Paul Baeten Gronda: Vlaming in Noord-Italië

vanaf 00:02:35

De Vlaamse auteur Paul Baeten Gronda woont in Noord-Italië. In 2008 debuteerde hij met de roman Nemen wij dan samen afscheid van de liefde. Daarna volgden de romans Kentucky, mijn land, Onder vrienden en Straus Park. Hij maakte ook naam als columnist bij Focus Knack en De Morgen. In zijn nieuwe roman Wanderland gaat de hoofdpersoon op zoek naar wat écht belangrijk is: succes, familie of liefde. Pieter van der Wielen spreekt met Paul Baeten Gronda.

Er ist wieder da: mag Hitler grappig zijn?

vanaf 01:13:17

Straatarm, dakloos en net ontwaakt: Hitler is terug in de straten van Berlijn. En hij herinnert zich niets van na 1945. Het is het satirische uitgangspunt van de film 'Er ist wieder da', naar Timur Vermes’ bestseller. Hoewel de film en het boek tussen de regels door een moreel appel doen op de kijker en lezer, fronsten sommige Duitse critici toch hun wenkbrauwen. Mag Hitler grappig zijn? Emmie Kollau praatte met historicus en Hitler-deskundige Wim Berkelaar over de verbeelding van Der Führer door de jaren heen.

De strandbeestenevolutie van Theo Jansen in Een jongensdroom

vanaf 01:40:36

Al 25 jaar ontwikkelt kunstenaar Theo Jansen zogenoemde strandbeesten: bijna sciencefictionachtige wezens gemaakt van plastic buizen, tiewraps en zeilen, die door windaandrijving zelfstandig over het strand kunnen bewegen. Het portret 'Een jongensdroom' van Walther Grotenhuis en Cinta Forger volgt de kunstenaar in het maakproces en is deze week op documentairefestival IDFA te zien. Verslaggever Nicole Terborg zocht Theo Jansen op in Scheveningen.

advertentie