Nooit Meer Slapen

met o.a. Sytze van der Zee, Cartel Land en Frans Bromet

Nooit Meer Slapen

met o.a. Sytze van der Zee, Cartel Land en Frans Bromet

Journalist en schrijver Sytze van der Zee schreef over zijn jeugd als zoon van een NSB’er in 'Potgieterlaan 7'. Hierna volgden meer boeken over de Tweede Wereldoorlog. In zijn nieuwe boek 'Harer Majesteits loyaalste onderdaan' reconstrueert hij het verhaal van François van ’t Sant, vertrouwensman van het Koningshuis die van verraad werd beschuldigd. Pieter van der Wielen spreekt met Sytze van der Zee. Verder aandacht voor de IDFA-films 'Cartel Land', over de Mexicaanse drugsoorlog en 'Welkom thuis', waarin Frans Bromet zijn eigen familievete rondom het Palestijns-Israëlisch conflict onderzoekt.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Sytze van der Zee geeft François van ’t Sant tweede kans

vanaf 00:02:32

Journalist en schrijver Sytze van der Zee schreef in 1997 het autobiografische Potgieterlaan 7, over zijn jeugd als zoon van een NSB’er. Hierna volgden meer boeken over de Tweede Wereldoorlog, waaronder Vogelvrij; over de jacht op Joodse onderduikers. In zijn nieuwe boek Harer Majesteits loyaalste onderdaan reconstrueert hij het verhaal van François van ’t Sant, een vertrouweling van het Koningshuis die van verraad werd beschuldigd. Pieter van der Wielen spreekt met Sytze van der Zee.

Middenin een drugsoorlog in IDFA-film Cartel Land

vanaf 01:12:21

Ook te zien tijdens documentairefestival IDFA en tevens getipt als Oscar-kanshebber: 'Cartel Land', over de drugsoorlog op de grens van Mexico en de VS. Regisseur Matthew Heineman volgt burgerwachtgroepen van beide landen die het tegen de terreur van de drugskartels durven opnemen. Van shoot-outs tot martelingen – Heineman was overal bij, met gevaar voor eigen leven. Floortje Smit sprak zowel de regisseur als oorlogsfotograaf Teun Voeten, die over het drugsgeweld het boek 'Narco Estado' maakte en nu bezig is met een antropologische studie naar de Mexicaanse drugskartels.

Frans Bromets eigen familievete in Welkom thuis

vanaf 01:40:52

Filmmaker Frans Bromet is misschien nog het meest bekend van zijn programma 'Buren', waarin hij buurlieden die ruzie hebben op de voor hem kenmerkende manier interviewt. Voor zijn nieuwe film 'Welkom thuis', deze week te zien op documentairefestival IDFA en morgenavond op NPO 2 om 23.00 uur, onderzoekt hij een conflict binnen zijn eigen familie. Het brengt hem tot in Israël, waarna hij merkt dat zijn familieleden wel erg veel weg hebben van de strijdende partijen aldaar. Verslaggever Mathijs Deen zocht Frans Bromet op.

advertentie