Nooit Meer Slapen

met o.a. Jan Pronk, #womenofsyria en Ellen ten Damme

Nooit Meer Slapen

met o.a. Jan Pronk, #womenofsyria en Ellen ten Damme

Jan Pronk is politicus, diplomaat en professor en maakte deel uit van de PvdA. Hij was minister voor Ontwikkelingssamenwerking en van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. In 2013 zei hij zijn lidmaatschap van de PvdA op, omdat hij vond dat de partij steeds verder afdreef van de beginselen van de sociale democratie. Op vrijdag 1 april spreekt hij op 'De G10 van de Economie en Filosofie', waar hij zijn visie zal geven op de ontwikkeling van de samenleving in de komende tien jaar. Ester Naomi Perquin spreekt met Jan Pronk. Verder aandacht voor '#womenofsyria', een online platform met korte verhalen over het dagelijks leven van vrouwen in Syrië. En we spreken met zangeres Ellen ten Damme over haar nieuwe single 'Ik geloof niet' die op 1 april uitkomt.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Het rijkgevulde leven van oud-politicus Jan Pronk

vanaf 00:02:53

Jan Pronk is politicus, diplomaat en professor en maakte deel uit van de PvdA. Hij was minister voor Ontwikkelingssamenwerking en van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. In 2013 zei hij zijn lidmaatschap van de PvdA op, omdat hij vond dat de partij steeds verder afdreef van de beginselen van de sociale democratie. Op vrijdag 1 april spreekt hij op De G10 van de Economie en Filosofie, waar hij zijn visie zal geven op de ontwikkeling van de samenleving in de komende tien jaar. Ester Naomi Perquin spreekt met Jan Pronk.

Ilja Leonard Pfeijffer stopt met schrijven

vanaf 01:14:36

Afgelopen nacht maakte dichter en schrijver Ilja Leonard Pfeijffer (1968) groot nieuws bekend. De classicus, dichter en schrijver won in 2014 de Libris Literatuurprijs voor zijn roman 'La Superba' en werd in 2015 onderscheiden met de Jan Campert-prijs en de VSB Poëzie-prijs voor zijn dichtbundel 'Idyllen'. Toch sprak hij in Nooit Meer Slapen zijn teleurstelling uit over de literatuur en hij las een verklaring voor over de grote beslissing die hij nu genomen heeft: Ilja Leonard Pfeijffer keert de literatuur de rug toe. De verklaring die Ilja Leonard Pfeijffer gaf over zijn terugtreden uit de literatuur bleek later een 1-aprilgrap te zijn van VPRO's Nooit Meer Slapen. Een uitleg van Pfeijffer zelf is te vinden op Facebook via http://bit.ly/Ilja1april.

Empathie en solidariteit opwekken met #womenofsyria

vanaf 01:24:33

Syrië bevindt zich al jaren in een neerwaartse spiraal van extremisme en geweld. Er is een humanitaire noodsituatie ontstaan en ruim vier miljoen Syriës zijn hun land ontvlucht. Het verhaal van vrouwen in deze conflictsituatie blijft nog onderbelicht. Daarom werd '#womenofsyria' opgericht, een online platform met korte verhalen over het dagelijks leven van vrouwen in Syrië dat zich focust op hun kracht en doorzettingsvermogen. Verslaggever Emmie Kollau sprak met een van de initiatiefneemsters, Wennie Waeijen en met illustrator Ted Struwer.

Open Kaart: Ellen ten Damme

vanaf 01:38:23

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht vertelde zangeres Ellen ten Damme over haar nieuwe single 'Ik geloof niet' die op 1 april uitkomt.

advertentie