Nooit Meer Slapen

met o.a. Rodaan Al Galidi, de Hof van Jan en Vincent Bijlo

Nooit Meer Slapen

met o.a. Rodaan Al Galidi, de Hof van Jan en Vincent Bijlo

Dichter en schrijver Rodaan Al Galidi begon met schrijven om de donkere Nederlandse dagen te overleven. Hij vluchtte in 1998 van zijn geboorteland Irak naar Nederland. Jarenlang streed Rodaan voor een verblijfsvergunning. In 2011 ontving hij voor de roman 'De autist en de postduif' de Literatuurprijs van de Europese Unie. Zijn nieuwe roman 'Hoe ik talent voor het leven kreeg' is gebaseerd op zijn ervaringen. Pieter van der Wielen spreekt met Rodaan Al Galidi. Verder bezoeken we drukkerij de Hof van Jan in Haarlem. En de Open Kaart-gast is schrijver en cabaretier Vincent Bijlo.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Rodaan Al Galidi: Hoe ik talent voor het leven kreeg

vanaf 00:02:11

Dichter en schrijver Rodaan Al Galidi begon met schrijven en dichten om de donkere Nederlandse dagen te overleven. Hij studeerde in zijn geboorteland Irak af als bouwkundig ingenieur. Na zijn studie vluchtte hij echter om de dienstplicht te ontlopen. In 1998 arriveerde hij in Nederland. Jarenlang streed Rodaan voor een verblijfsvergunning. Die kreeg hij uiteindelijk in 2007, via het generaal pardon. In 2011 ontving hij voor de roman De autist en de postduif de Literatuurprijs van de Europese Unie; datzelfde jaar zakte hij voor de inburgeringscursus en dreigde hij zijn verblijfsvergunning kwijt te raken. Sinds eind 2013 is hij officieel ingeburgerd. Zijn nieuwe roman Hoe ik talent voor het leven kreeg is gebaseerd op zijn ervaringen in Irak en Nederland. Pieter van der Wielen spreekt met Rodaan Al Galidi.

De oude drukpers van de Hof van Jan uit Haarlem

vanaf 01:12:32

Tegen de stroom van de tijd in zijn her en der in Nederland oude drukpersen met bijbehorende loden letters van de sloop gered om er bibliofiele boekjes mee te produceren. Om het ambacht en misschien ook wel vanwege de geur. In Haarlem drukt een collectief dat zich inzet voor het behoud van (typo)grafisch erfgoed met de oude drukpers van Bas Lubberhuizen. Hun marge-drukkerij heet de Hof van Jan en geeft werkjes uit van onder meer Arnon Grunberg, Willem Jan Otten, Harry Mulisch en L.H. Wiener. Verslaggever Mathijs Deen sprak met de initiatiefnemers.

Open Kaart: Vincent Bijlo

vanaf 01:28:35

Het tweede uur van Nooit Meer Slapen is een nieuwe rubriek rijker: Open Kaart. Een schrijver, muzikant, regisseur of andere kunstenaar vertelt niet alleen over recent werk, maar trekt ook kaarten uit een stapel waarop prikkelende, persoonlijke vragen staan afgedrukt. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Dit keer was schrijver en cabaretier Vincent Bijlo te gast.

advertentie