Nooit Meer Slapen

met o.a. Maarten Hidskes, Joris Roelofs en Gustaaf Peek

Nooit Meer Slapen

met o.a. Maarten Hidskes, Joris Roelofs en Gustaaf Peek

Maarten Hidskes werkte als researcher voor diverse televisieprogramma’s. Zijn zoektocht naar de rol van zijn vader in de Zuid-Celebes-affaire leidde eerder tot een tweeluik van 'Andere Tijden'. En nu verschijnt het boek 'Thuis gelooft niemand mij', een reconstructie van het oorlogsverleden van zijn vader. Pieter van der Wielen spreekt met Maarten Hidskes. Ook spreken we Joris Roelofs over de compositie die hij schreef voor het North Sea Jazz Festival. En schrijver Gustaaf Peek komt langs n.a.v. de vertaling van Hemingways 'Parijs is een feest'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Maarten Hidskes reconstrueert het oorlogsverleden van zijn vader

vanaf 00:02:50

Maarten Hidskes werkte als researcher voor diverse televisieprogramma’s. Zijn zoektocht naar de rol van zijn vader in de Zuid-Celebes-affaire leidde eerder tot een tweeluik van het programma Andere Tijden. En nu verschijnt het boek Thuis gelooft niemand mij, waarin hij het oorlogsverleden van zijn vader reconstrueert. Als vrijwilliger van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger kreeg Piet Hidskes het commando om zuiveringsacties uit te voeren. Waarom zweeg hij over zijn ervaringen op Zuid-Celebes? Pieter van der Wielen spreekt met Maarten Hidskes.

Joris Roelofs componeert voor het North Sea Jazz Festival

vanaf 01:10:03

Dit jaar mag basklarinetist Joris Roelofs een stuk schrijven speciaal voor het North Sea Jazz Festival. Ieder jaar verstrekt het festival een vrije compositie-opdracht aan een veelbelovende Nederlandse jazzcomponist. Roelofs is naast muzikant ook student filosofie, en heeft zijn compositie geïnspireerd op het boek Also sprach Zarathustra van Nietzsche. Verslaggever Botte Jellema vraagt hem hoe dat gaat klinken.

Open Kaart: Gustaaf Peek

vanaf 01:25:04

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht is schrijver Gustaaf Peek te gast. Hij is Hemingway-expert en schreef het nawoord in de nieuwe vertaling van Hemingways Parijs is een feest.

De nachtcorrespondent: Ontwerpers tegen de vluchtelingenproblematiek

vanaf 01:43:34

Kan design de wereld veranderen? Wereldwijd zijn er 65 miljoen mensen op de vlucht. De organisatie What Design Can Do vroeg designers om dit probleem eens goed te bekijken en er een oplossing voor te verzinnen. Nachtcorrespondent Emmie Kollau vertelt over deze Refugee Challenge.

advertentie