Nooit Meer Slapen

met o.a. Casper Vandeputte, de hoofddoek op Cinema Arabe en Roger Cremers

Nooit Meer Slapen

met o.a. Casper Vandeputte, de hoofddoek op Cinema Arabe en Roger Cremers

Casper Vandeputte is regisseur en schrijver, sinds 2013 verbonden aan het Nationale Toneel. Na de Haagse politiek ('Nieuwspoort') en de kloof tussen de 'haves' en 'have nots' ('The Summer Of ’96') duikt hij nu in één van de meest besproken onderwerpen van dit moment; de vluchtelingenproblematiek. Journalist Karel Smouter gidste hem een jaar lang door de wereld van hekken, grenspatrouilles, mensensmokkelaars, IND ambtenaren en asielaanvragen. Naar aanleiding van die tocht schrijft en regisseert Vandeputte nu de voorstelling 'Fit To Fly'. Pieter van der Wielen spreekt met Casper Vandeputte. Son Little komt aan het einde van het eerste uur muziek voor ons maken. Verder aandacht voor de problematiek rondom de hoofddoek naar aanleiding van twee films die op Cinema Arabe worden vertoond. En we spreken fotograaf Roger Cremers over de tentoonstelling 'World War Two Today', waarin de manier waarop we de tweede wereldoorlog herdenken onder de loep genomen wordt.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Fit To Fly: Casper Vandeputte duikt in de vluchtelingenproblematiek

vanaf 00:02:41

Casper Vandeputte is regisseur en schrijver, sinds 2013 verbonden aan het Nationale Toneel. Na de Haagse politiek (Nieuwspoort) en de kloof tussen de 'haves' en 'have nots' (The Summer Of ’96) duikt hij nu in één van de meest besproken onderwerpen van dit moment; de vluchtelingenproblematiek. Journalist Karel Smouter gidste hem een jaar lang door de wereld van hekken, grenspatrouilles, mensensmokkelaars, IND ambtenaren en asielaanvragen. Naar aanleiding van die tocht schrijft en regisseert Vandeputte nu de voorstelling Fit To Fly. Pieter van der Wielen spreekt met Casper Vandeputte.

Open Kaart: Roger Cremers

vanaf 01:17:15

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Afgelopen nacht schoof fotograaf Roger Cremers aan om te vertellen over de tentoonstelling 'World War Two Today', waarin de manier waarop we de tweede wereldoorlog herdenken onder de loep genomen wordt.

De problematiek rondom de hoofddoek

vanaf 01:32:13

Soms lijkt het wel alsof we niet uitgepraat raken over de hoofddoek. Is het een religieus statement? Een mode-artikel? Of een teken van repressie? Op Cinema Arabe, dat donderdag begint, worden de speelfilm 'Mariam' en de documentaire 'The Tainted Veil' vertoond. Ook wordt er een discussie rondom de hijab georganiseerd. Onze verslaggever Floortje Smit sprak met Vanessa Vroom-Najem, die onderzoek doet naar bekeerlingen, over de films.