Nooit Meer Slapen

met o.a. Zef Hemel, Reiskoorts en Basje Boer

Nooit Meer Slapen

met o.a. Zef Hemel, Reiskoorts en Basje Boer

Planoloog Zef Hemel probeert in zijn werk dicht bij de kern van de planologie te blijven: economie, ecologie, democratie en creativiteit. Hij is bijzonder hoogleraar grootstedelijke vraagstukken aan de Universiteit van Amsterdam en voormalig adjunct-directeur van de Dienst Ruimtelijke Ordening in de stad. Binnenkort verschijnt zijn boek, 'De toekomst van de stad', dat een overzicht geeft van de stedelijke ontwikkeling over de hele wereld en door de eeuwen heen. Hij beschrijft hoe steden ontstonden, hoe ze werken en waarom stedelijke groei zo belangrijk is. Pieter van der Wielen spreekt met Zef Hemel. Verder gaan we op zoek naar kunstenaar Joost Conijn naar aanleiding van de tentoonstelling 'Reiskoorts' in de Hallen in Haarlem. En we spreken schrijfster Basje Boer over haar roman 'Bermuda'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Pleidooi voor de metropool: Zef Hemel over De toekomst van de stad

vanaf 00:02:42

Planoloog Zef Hemel probeert in zijn werk dicht bij de kern van de planologie te blijven: economie, ecologie, democratie en creativiteit. Hij is bijzonder hoogleraar grootstedelijke vraagstukken aan de Universiteit van Amsterdam en voormalig adjunct-directeur van de Dienst Ruimtelijke Ordening in de stad. Binnenkort verschijnt zijn boek, De toekomst van de stad, dat een overzicht geeft van de stedelijke ontwikkeling over de hele wereld en door de eeuwen heen. Hij beschrijft hoe steden ontstonden, hoe ze werken en waarom stedelijke groei zo belangrijk is. Pieter van der Wielen spreekt met Zef Hemel.

De Reiskoorts van kunstenaar Joost Conijn

vanaf 01:11:07

Vooruitlopend op de tentoonstelling Reiskoorts in de Hallen in Haarlem (over reizen als inspiratiebron voor kunstenaars) gaat Nooit Meer Slapen op zoek naar Joost Conijn, die het reizen in bijna al z'n werk een rol laat spelen. Conijn bleek op reis, naar de vluchtelingenkampen in Calais en Duinkerken. Hij maakt daar een film over mensen die niet uit vrije keuze, maar uit noodzaak op reis zijn gegaan. Een reportage over veerkracht en vindingrijkheid van verslaggever Mathijs Deen.

Open Kaart: Basje Boer

vanaf 01:26:37

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht beantwoordt Basje Boer de vragen naar aanleiding van haar nieuwe roman Bermuda.